Luonnonmaalit kiinnostivat Trähus Karnevalen -kävijöitä
Tuusulalaisen Suomen Luonnonmaalien maaliaartesaani Ilkka Tamminen ja luonnonmaalikauppias Lauri Koski olivat Tuusulan Krapilla kertomassa aidosti sisäilmalle suotuisista ja ekologisista maaleista. Kävijöitä pisteellä riitti välillä ruuhkaksi asti, sillä oman hengitysilman laatu mietittää yhä useampaa. Onneksi alalle on vihdoin saatu uudenlaisia vaihtoehtoja myös Suomessa.
Trähusin kanssa yhteistyötä tekevä tuusulalainen Suomen Luonnonmaalit Oy on edelleen oman tiensä kulkija Suomen maalialalla.
– Suurten maalitehtaiden pintakäsittelyaineet perustuvat muovisideaineisiin, kuten akrylaattiin (veteen dispergoitu akryyli) ja polyvinyyliasetaattiin. Akrylaattien ja PVA:n lisäksi valtavirtaa oleviin maaleihin käytetään valtava määrä petrokemian teollisuuden tuotteita: on mm. muovinpehmentäjiä, kalvonmuodostajia, vaahdonestoaineita, homogenointiaineita ja säilöntäaineita eli biosideja.
– Tästä syntyy se kemikaalicocktail, jota asukkaat hengittävät. Parhaiten tämä tulee esiin ”uuden asunnon tuoksuna”, joka voi pahimmillaan kestää yli puoli vuotta. Jotain kertonee maalien kemikaalikuormasta sekin, että M1-päästöluokkaan kuuluvien sisämaalien käytön jälkeen ei suositella maalatussa tilassa oleskelua 3 viikkoon maalaamisen jälkeen, kertoo tilanteesta Ilkka Tamminen.
Myös maalialalla yleinen viherpesu saa kovaa kritiikkiä osakseen.
– Viralliset ekomerkit ovat kaunis ajatus, mutta pohjimmiltaan maksullinen bisnes. Niihin jätetään aina porsaanreikiä, jotta mahdollisimman moni yritys pystyisi lunastamaan ne itselleen. Esimerkiksi maalien ainesosia ei tarvitse ilmoittaa kenellekään, eli käytännössä ekomerkintöjen saaneiden maalien joukossa voi olla lähes mitä vaan. Monen maalivalmistajan näkemys ekologisesta onkin se, että maali on vesiohenteinen eli ei sisällä liuottimia, jotka ovat vain yksi haitallisten aineiden ryhmä, Tamminen maalaa tilannekuvaa.
Hengittävät savi- ja kalkkimaalit sopivat vanhoihin taloihin
Pitkin Trähus Karnevalen -päivää pitkän historian maalialalla työskennellyt kaksikko on saanut kertoa ahkerasti kävijöille, millaisia ympäristölle ja käyttäjälle turvallisia vaihtoehtoja Suomen Luonnonmaalit tarjoaa.
– Poikkeamme muista ainakin siinä, että kerromme aina täysin avoimesti kaiken, mitä tuotteemme sisältävät. Valmistamamme, valmistuttamamme ja maahantuomamme maalit ovat kaikki vailla muovisideaineita. Se on ensimmäinen lupaus asiakkaillemme. Lisäksi ne on valmistettu mahdollisimman pitkälle ilman säilöntäaineita ja muita synteettisiä kemikaaleja. Meiltä saa aina tarkat tiedot kustakin tuotteesta erikseen, sillä mielestämme ihmisillä on oikeus tietää mitä he ostavat ja lopulta hengittävät. Valikoimiimme kuuluvat esimerkiksi erilaiset luonnonöljy- ja mineraalipohjaiset maalit, jotka hengittävät hyvin, ja sopivat siksi erityisen hyvin vanhoihin rakennuksiin ja niiden toimintaperiaatteisiin, Lauri Koski kertoo.
– Eniten meiltä on päivän aikana kysytty Auron savi- ja kalkkimaaleista sekä niiden toimintaperiaatteista. Kaikki maalimme ovat hengittäviä, mutta kalkki- ja savimaalit ovat aivan omaa luokkaansa. Ne eivät estä kosteuden siirtymistä rakenteessa oikeastaan ollenkaan. Näin ne tasaavat huoneilman kosteutta, ja muovittomista kivi- ja puurakenteista saadaan kaikki hyöty irti.
– Aidoissa kalkkimaaleissa on yksi ainutlaatuinen ominaisuus, jota muissa maaleissa ei ole. Niiden korkea pH-arvo tavallaan desinfioi huoneilmaa. Ne siis estävät bakteeri- ja homekasvustoja viihtymästä maalatuilla pinnoilla ilman biosideja eli homemyrkkyjä, Tamminen kertoo maalien ominaisuuksista.
– Lisäksi valikoimissamme on huoneilmaa puhdistava kalkkimaali, joka pystyy pilkkomaan kaasumaisia epäpuhtauksia ilmasta. Maali siis poistaa hajuja ja haitallisia päästöjä, esimerkiksi liuotinhöyryjä, joita vapautuu huoneilmaan muista rakennusmateriaaleista. Lisäksi maalissa ei ole muovisideaineita, liuottimia tai säilöntäaineita, ja sen VOC-päästöt ovat 0g/L, joten siitä onkin lyhyessä ajassa muodostunut yksi kysytyimpiä tuotteitamme, Tamminen kertoo lopuksi Trähus Karnevalen -päivän kuumimmasta puheenaiheesta.
Tutustu Suomen Luonnonmaalit Oy:n tarinaan ja tuotteisiin tarkemmin aiemmin julkaisemassamme artikkelissa täällä.