Huolellinen suunnittelu määrittää lopputuloksen laadun
Kuiva kevätkeli on mitä otollisin ajankohta ulkomaalauksen tekemiseen. Mutta mitä kaikkea julkisivumaalaukseen liittyy? Lue maalarimestarimme parhaat vinkit. Toisessa osassa keskitymme maalin valintaan sekä pohjatöihin.
Juttusarjan ensimmäisen, lähtötilanteen kartoittamiseen keskittyvän osan löydät täältä.
Koemaalaus kannattaa aina
Talon ulkovärin muuttaminen on taajama-alueella aina luvanvarainen toimenpide. Varmista ja tutustu viranomaisten asuinalueellesi laatimiin värimahdollisuuksiin. Vanhoihin taloihin sopivia sävyjä löytyy monien valmistajien värikartastoja tutkimalla. Joskus voi käydä rohkeasti kysymässä kauniinvärisen rakennuksen omistajilta, josko he jakaisivat rakennuksensa värikoodit.
Värimalleja kannattaa aina tutkailla lopullisessa ympäristössä, jotta näkee värin sekä aurinkoseinällä että talon varjopuolella. Koemaalauksia kannattaa aina harkita, jos oikean sävyn valitseminen arveluttaa.
Pohjatöistä ei kannata luistaa
Joskus siis rakennuksen huoltomaalaus vaatii maalinpoistoa osittain tai kokonaan. Yleensä tämä on aikaa vievin työvaihe.
Kunnolliset pohjatyöt kuitenkin määrittävät pitkälti lopputuloksen onnistumisen, joten siinä ei kannata lintsata. Asianmukaiset joko teroitettavat tai vaihtoterälliset maalikaapimet ovat työn A ja O. Työtä helpottavat esimerkiksi infrapunavastuksilla toimivat maalinpoistoapurit, jotka pehmentävät paksummatkin maalikerrokset. Tämän jälkeen maali on helppo kaapia pois pinnasta.
Maalinpoiston yhteydessä yleensä tarkentuu mahdollisten puukorjausten tai huonokuntoisen puuosien vaihdon tarve. Julkisivun kunnostamisessa kannattaa olla armollinen itselleen ja huoltaa seinän tai pari kesässä. Tai jos kevätauringossa tekisi mieli muutakin kuin vain rapsutella seiniä, löytyy tähänkin onneksi osaavaa ja rivakkatahtista ammattiapua.
Seuraavassa osassa paneudumme itse varsinaiseen maalausprosessiin.
Jos kaipaat apua ulkomaalausasioissa, voit tilata ammattilaisemme maksuttomalle katselmuskäynnille. Ota yhteyttä!