Kestävä kehitys ja vanhan säilyttäminen ohjaavat arboristi Mare Laakkosen toimintaa
Arboristi Marjut Laakkonen on innostunut vanhojen puiden ja perinnepihojen ystävä. Jutussa hän kertoo miten arvioidaan puun kunto, miksi kunnon arviointiin sekä kaatamiseen tarvitaan osaavaa ammattilaista ja jakaa vinkkinsä vanhan talon pihapiirin suunnitteluun.
Vanhojen puutalojen luonteva pari on tietysti talon aikakautta kunnioittava piha vanhoine puineen. Trähus Karnevalen -tapahtumassakin mukana olleelle Arbomare Oy:n arboristi Marjut ”Mare” Laakkoselle vanhan säilyttäminen on erityisen keskeistä. Kestävä kehitys ja olemassa olevan ympäristön kunnioittaminen ohjaavat vahvasti arboristin toimintaa.
– Arboristi eli puunhoitaja on siis rakennetun ympäristön puiden sekä puisto- ja maisemametsien hoidon ammattilainen. Itse olen valmistunut puutarha-alalle vuonna 2000 ja tehnyt alan töitä siitä lähtien arboristiksi erikoistuen. Tällä hetkellä huolehdin mm. Kiialan, Hämeenkylän ja Kirkniemen kartanoiden sekä useamman Kaivopuistossa sijaitsevan taloyhtiön puuvanhusten hyvinvoinnista. Lisäksi minulla on paljon yksityisasiakkaita, joille teen töitä enemmänkin keikkaluontoisesti. Teen paljon mm. puiden kunnon kartoitusta, hoitoleikkaan puita sekä tarpeen tullen myös kaadan puita, Laakkonen kertoo.
Mikropora ja ultraääni apuna kunnon selvittämisessä
Puun kunnon arvioinnissa Laakkonen kartoittaa aina parhaat toimenpiteet arvokkaan puun säilyttämiseksi. Hän muistuttaa, että 100-vuotiaan puun toimitusaika on sata vuotta.
– Olen intohimoinen vanhojen puiden suojelija. Mielestäni esimerkiksi roskaaminen ei ole puunkaadon peruste, sillä ihmiset roskaavat, eivät puut. Jotta puiden kaatamiselta vältytään, niiden vaatimat hoitoleikkaukset pitäisi suorittaa ajallaan. Pääsääntöni kuitenkin on, että mitä vähemmän puihin kosketaan, niin sen parempi, Laakkonen kertoo ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.
Kartoitus alkaa silmämääräisestä tutkimuksesta.
– Katson tarkkaan läpi, onko puussa mm. repeämiä, halkeamia tai merkkejä lahosta. Jos on syytä tehdä jatkotutkimuksia, ammattilaisilta löytyy siihen tarvittavaa laitteistoa. Tähän voidaan käyttää esimerkiksi mikroporaa eli resistografia sekä picusta eli ultraäänellä toimivaa lahontutkimuslaitetta. Resistografi kertoo puun tiheydestä, ja elävien puiden lisäksi sillä voidaan tutkia myös esimerkiksi hirsitaloja. Picuksen tuloksissa näkyy eri väreillä lahon lisäksi myös muun muassa terveen puun määrä sekä mahdolliset ontot kohdat, Laakkonen kertoo laitteiden käyttötarkoituksista.
Puunkaato on luvanvaraista toimintaa
– Jos puun voi todeta aiheuttavan turvallisuusriskin, niin silloin kaato saattaa olla paikallaan. Aina kaikkea ei kuitenkaan tarvitse hävittää, vaan puita voidaan myös esimerkiksi pienentää turvalliseksi. Olen useinkin jättänyt puista maarungon jäljelle. Se on visuaalisesti mielenkiintoinen keskustelunherättäjä, ja toimii lisäksi kotina esimerkiksi monille sienille, kääville, sammalille ja hyönteisille, Laakkonen kertoo.
– Puunkaato vaatii taajama-alueella yleensä luvan. Ahtaammissa paikoissa puiden kaato voidaan tehdä hallitusti ja turvallisesti vaiheittain kiipeilytekniikalla: ensin karsitaan oksat matkalla ylös, ja sen jälkeen runko sahataan poikki osissa. Joskus vastaan tulee toki työläitä tai haastavia puita, mutta ammattilainen osaa tehdä tarvittavat toimenpiteet turvallisesti.
Laakkosen työkohteet vaihtelevat yksityispihoista vaativiin kulttuurihistorallisesti arvokkaisiin kohteisiin, kuten Lottamuseo ja Lohjan Museo. Lisäksi hän tekee töitä kunnille ja kaupungeille. Monenkirjavasta asiakaskunnasta tulevat tilaukset ovat usein hyvin erilaisia ja saattavat joskus muuttua lennossa, kun kartoitusta puiden hoitotarpeesta tehdään.
– Osa asiakkaistani tilaa ainoastaan puunkaadon, toinen haluaa, että vien myös oksat, risut ja rungot mennessäni, ja kolmas haluaa puun klapeiksi pinottuna liiteriin. Työn laajuus määrittää paljon myös puunkaadon hintaa, Laakkonen avaa palvelujaan.
Hyötytarhat ja perinteiset perennat kuuluvat vanhojen talojen yhteyteen
Arboristin työn ohella Laakkonen tekee töitä myös ikkunaentisöijänä sekä kultaajana. Kultaajan harvinaisen taidon hän on oppinut isältään ja myöhemmin hän on hankkinut lisäksi restaurointikisällin koulutuksen. Restaurointitaidoista on hyötyä 100-vuotiaan kotitalon ja sen pihapiirin ylläpidossa.
– Tietysti alan ammattilaisena ajattelen, että vanhan talon yhteyteen kuuluu aikakauteen sopiva piha, eivätkä esimerkiksi kestopuuterassit, ”huoltovapaat” kertakäyttökulttuurin ikkunat tai eksoottiset vieraslajit. Aikoinaan esimerkiksi pappilan ja torpan pihat ovat olleet hyvinkin erilaisia, joten jo siitä voi hakea viitteitä pihasuunnitteluun. Mielestäni vanhan talon pihapiirin tärkeimpiä elementtejä ovat vanha puusto, kasvimaa ja hyötytarha yleensäkin sekä perinteiset perennat. Kirjallisuuden ja muiden vinkkien lisäksi pihan suunnitteluun kannattaa kysyä apuja alan ammattilaisilta.
Laakkonen aikoo pysyä puunhoidon parissa jatkossakin.
– On upeaa saada tehdä työtä, jota rakastaa. Suuri kiitos siitä kuuluu tietenkin yhteistyökumppaneilleni ja asiakkailleni, Laakkonen päättää.
Kuvat: Arbomare Oy ja Trähus