Tuohi on näyttävä ja luonnollinen vaihtoehto esimerkiksi muoville
Tänä vuonna Trähus Karnevalen -tapahtumassa kävijöillä oli mahdollisuus valmistaa omia tuohisormuksia. Sormuksia syntyikin päivän aikana lukuisia. Monelle jäi myös kytemään innostus tekemiseen, sillä ohjeiden perään on jo kyselty useaan otteeseen. Näillä ohjeilla kuka tahansa voi valmistaa itselleen upean ja luonnonmukaisen sormuksen.
– Tuohisormuksen valmistus alkaa tietysti materiaalin hankkimisella. Koivun tuohi ei kuulu jokamiehenoikeuden piiriin, joten jos tuohta ei saa omista puista, pieniä tuohen käppäröitä voi löytää metsästä tai halkopinoista. Tuohta ei saa koskaan mennä repimään kasvavasta puusta. Isompia tuohilevyjä voi ostaa esimerkiksi Rakennusapteekin kaltaisista myymälöistä, jotka myyvät tuohta eriste- ja askartelukäyttöön, kertoo tuohityötä Trähus Karnevalen -tapahtumassa ohjannut käsityönopettaja ja tekstiilitaiteilija Helkky-Leena Lahtinen.
– Jos tuohessa on paljon oksan kohtia, sitä ei voi hyödyntää. Tuohen pinnassa olevat mustat tai ruskeat poikkiviivat eivät haittaa. Puu ”hengittää” niiden kautta ja vieläpä yöaikaan. Sopivinta tuohta saadaan nuorista puista. Paras aika kerätä tuohta on ”tuohikuun” aikaan eli pari viikkoa ennen ja jälkeen juhannuksen. Keruu pitää kuitenkin tehdä viimeistään ennen heinäkuun loppua. Sekä hies- että rauduskoivu käyvät tähän tarkoitukseen, mutta Lapissa kasvava vaivaiskoivu on pensasmainen, eikä siitä saa kunnollista tuohta, Lahtinen summaa tuohenkeruun periaatteita.
– Jos hankkii tuohilevyjä ja joutuu varastoimaan niitä, ne on syytä laittaa pareittain pintapuolet vastakkain ja painon alle. Tuohen rakenne on sellainen, että se käpristyy kuivuessaan. Tuohi on monikerroksista ja sellaisenaan hieman liian paksua sormusten muotoilemiseen, joten sitä kuoritaan ja ohennetaan toivotun lopputuloksen saavuttamiseksi. Kun ryhdyt työhön, liota tuohta ensin lämpimässä vedessä jonkin aikaa. Vaikka tuohi ei ime vettä, se kuitenkin notkistuu vedessä, jolloin sen muotoileminen helpottuu huomattavasti. Sormien koosta riippuen yhtä sormusta varten tarvitaan noin 15 cm pituinen pätkä noin 0,5 cm leveää tuohta, Lahtinen kuvailee esivalmisteluja.
– Tuohisormuksen teon voi oppia lähes kuka vaan, ja aluksi voi tehdä taittelun kuivaharjoittelua esimerkiksi paperisuikaleilla. Samalla tekniikalla voi valmistaa myös vaikkapa hiuskoristeita, rannerenkaita sekä lautasliinarenkaita. Tuohi onkin upea ja luonnollinen vaihtoehto esimerkiksi muoville. Tiedän että tuohisormuksia on käytetty pikku hauskuutena esimerkiksi vihkivalojen uusimisessa. Kovaa arkikäyttöä tuohisormus ei kuitenkaan kestä. Lauletaanhan Tauno Palon ja Dallapé-orkesterin kappaleessakin: ”Tämä tuohinen sormus ja lempeni vaan, kestää yhden illan kerrallaan”, Lahtinen päättää hymyillen.
Kuvat Johanna Lönnberg ja Trähus
Lataa ohjeet tuohisormuksen tekemiseen täältä.