Pohjoisamerikkalaista alkuperää olevasta douglaskuusesta saadaan oksatonta sahatavaraa

Douglaskuusi, joka tunnetaan meillä myös Oregon-mäntynä, voi kasvaa synnyinseuduillaan Pohjois-Amerikassa yli 100 metrin korkuiseksi. Suomessakin viljeltävä kova, oksaton ja helposti työstettävä puuaine on arvostettua, ja käytössä monipuolisesti niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii) on Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena esiintyvä puulaji, jolla on runsaasti alalajeja. Suomessa sen viljelyä on kokeiltu pian jo vuosisadan ajan, ja sitä viljellään myös muualla Euroopassa.

Douglaskuusi viihtyy tuoreilla, vettä läpäisevillä mailla, ja se vaatii enemmän valoa kun kotoinen kuusemme. Se on sopivissa olosuhteissa kuusta ja mäntyä nopeakasvuisempi, ja kasvu voi jatkua yli 200 vuotta. Suomessa kasvu voi jatkua 15-30 metriseksi, mutta Pohjois-Amerikassa tavataan yli 100 metrisiä ja 4 metriä paksuja yksilöitä. Nuorena sen runko on sileä ja ohut, ja vanhemmiten se paksuuntuu leveine kaarnasuomuineen.

Amerikasta tuleva douglaskuusi tunnetaan Oregon-mäntynä

Douglaskuusen pintapuu on vaaleaa ja sydänpuu punertavaa. Ilman vaikutuksesta puuaines tummuu. Se on kovaa, kuivaa, keskinkertaisesti kutistuvaa ja jonkin verran pihkapitoista.

Puuaines paisuu kosteuden vaikutuksesta vain vähän, ja säilyttää myös kuivana muotonsa. Se on helposti työstettävää, sorvattavaa ja kiillotettavaa. Se on myös lähes ainoa havupuulaji, josta voidaan valmistaa oksatonta ja täysimittaista sahatavaraa. Se onkin sahatavarana suuressa arvossa.

Euroopasta saadaan nykyisin laadukasta viljeltyä douglaskuusta, mutta sitä ei voi verrata Amerikasta tulevaan puuhun, joka tunnetaan sahatavarana nimellä Oregon-mänty. Se on yksi lujimmista havupuista, jonka puuaines on lahonkestävää. Suomeen douglaskuusta tuodaan etupäässä Saksan lounaisosasta, Schwarzwaldin havumetsäalueelta.

Douglaskuusen monipuolisuus yllättää

Douglaskuusen (Oregon-männyn) käyttötarkoitukset ovat monet; siitä tehdään kalusteita, rakennusten ulko- ja sisärakenteita, parkettia, laudoituksia, laitureita sekä kyllästettynä myös ratapölkkyjä. Myös vene- ja laivateollisuus hyödyntää sitä esimerkiksi mastoissa.

Douglaskuusi soveltuu hyvin liimaukseen ja pintakäsittelyyn. Sitä on suhteellisen helppo työstää, ja sen tylsyttävä vaikutus jyrsintätyökaluun on melko voimakas.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.

6.5.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste