Kevät toi, kevät toi maalarin – restaurointimestarin kevätvinkit

Kevään kol­ku­tel­les­sa jo ovel­la kan­nat­taa suun­na­ta kat­se eri­tyi­ses­ti talon ala­poh­jan ja kel­la­rin suun­taan. Myös ulko­sei­nien maa­laus on kevään ensim­mäi­siä töi­tä. Aina ehjä maa­li­pin­ta ei kui­ten­kaan ker­ro koko totuut­ta talon hyvin­voin­nis­ta. Lue res­tau­roin­ti­mes­ta­rim­me vin­kit aihee­seen. 

Jos pihal­la on vie­lä lun­ta, kan­nat­taa ensi töik­seen kiin­nit­tää huo­mio­ta han­ges­sa näky­viin jäl­kiin.

– Jos eläi­men jäl­jet joh­ta­vat tois­tu­vas­ti sok­ke­lin tai hir­ren rakoon, kan­nat­taa olla tark­ka­na. Luul­ta­vas­ti joku tai jot­kut eläi­met pitä­vät ala­poh­jaa maja­paik­ka­naan, mikä ei tie­ten­kään ole toi­vot­tua. Eläi­met saat­ta­vat kai­vel­la ja jyr­siä ala­poh­jaa, ja pahim­mas­sa tapauk­ses­sa kuol­la sin­ne aiheut­taen mädän­tyes­sään inhot­ta­via haju­hait­to­ja. Täl­lai­set kul­ku­rei­tit kan­nat­taa­kin aina tuk­kia, Trä­husin res­tau­roin­ti­mes­ta­ri Juk­ka Mähö­nen tote­aa. 

Salaojien puuttuminen ja väärät kaadot johtavat ongelmiin

Mah­dol­li­sen lumi­peit­teen sulaes­sa kan­nat­taa kat­se suun­na­ta maan tasal­le.

– Sula­van lumen liik­kei­tä kan­nat­taa seu­ra­ta. Pie­ni mää­rä vet­tä kel­la­ris­sa tai ala­poh­jas­sa ei hait­taa, jos ala­poh­jan tuu­le­tus on kun­nos­sa. Jos kel­la­ri ja/tai talon ala­poh­ja kas­tu­vat kun­nol­la, kan­nat­taa ottaa yhteyt­tä ammat­ti­lai­siin tilan­teen kor­jaa­mi­sek­si. Pää­sään­töi­ses­ti ongel­mat joh­tu­vat salao­jien puut­tees­ta tai huo­nois­ta kaa­dois­ta ulko­puo­lel­la, eli sula­vat vedet ohjau­tu­vat talon alle eivät­kä pois­päin talol­ta. Salao­ji­tus ja pin­to­jen oikeaop­pi­set kaa­dot rat­kai­se­vat usein ongel­man, Mähö­nen tote­aa.

– Kis­san­luuk­ku­jen avaa­mi­sen ajan­koh­das­ta liik­kuu eri­lai­sia näke­myk­siä. Oma ohjee­ni on, että luu­kut kan­nat­taa ava­ta vas­ta kun läm­pö­ti­la pysyy ympä­ri vuo­ro­kau­den plus­san puo­lel­la, Mähö­nen opas­taa. 

Maalivalinta vaikuttaa koko talon hyvinvointiin

Kevään ensim­mäi­siä töi­tä on myös talon ulko­maa­laus­työt. Kevät on hyvää aikaa maa­laa­mi­seen, sil­lä ilma on sil­loin yleen­sä kui­vem­paa kuin myö­hem­min kesäl­lä. Ilmas­sa on myös vähem­män hyön­tei­siä, jot­ka jää­vät hel­pos­ti kiin­ni maa­lat­tuun pin­taan.

Mut­ta mis­tä tie­tää, kos­ka ulko­maa­laus­työt ovat ajan­koh­tai­sia?

Aina ei kan­na­ta tui­jot­taa edel­lis­tä maa­laus­ker­taa. Esi­mer­kik­si, jos talo sijait­see tuu­li­sel­la ran­ni­kol­la tai sii­hen porot­taa aurin­ko koko päi­vän, tulee maa­laus teh­dä pal­jon useam­min kuin suo­jai­sel­la pai­kal­la. Rapi­se­va maa­li on tie­tys­ti var­ma merk­ki maa­laus­tar­pees­ta samoin kuin haa­lis­tu­nut tai kulu­nut pin­ta. Likai­sel­ta näyt­tä­väl­le maa­li­pin­nal­le riit­tää usein myös maa­li­pin­nan puh­dis­tus uuden maa­li­ker­rok­sen sijaan.

Joskus pinnan huolellinen puhdistus riittää uuden maalikerroksen sijaan.

Maalipinta ei aina kerro koko totuutta

Jos­kus sil­mä­mää­räi­ses­ti ehjän maa­li­pin­nan alla­kin voi muhia ikä­vä yllä­tys. Jos vää­rä maa­li tai lii­an pak­sut maa­li­ker­rok­set estä­vät talon luon­nol­li­sen hen­git­tä­vyy­den, kos­teus ker­tyy vää­rään paik­kaan, ja puu alkaa laho­ta maa­lin alla. Kivi­ta­lois­sa kal­vo­mai­sel­le maa­li­pin­nan alle jää­nyt kos­teus puo­les­taan saat­taa jau­haa kiven hie­kak­si. Näis­sä tilan­teis­sa kan­nat­taa aina kysyä ammat­ti­lai­sen näke­mys­tä sopi­van maa­lin valin­taan.

Huol­to­maa­lauk­sen maa­lin­va­lin­taan vai­kut­taa edel­li­nen maa­li­tyyp­pi. Esi­mer­kik­si puna­mul­ta­maa­lia voi käyt­tää ainoas­taan aiem­min puna­mul­la­tuil­la pin­noil­la. Jos siis et ole var­ma mil­lai­sel­la maa­lil­la koti­si on edel­li­sen ker­ran maa­lat­tu, tai sinul­la on mui­ta kysy­myk­siä maa­lauk­seen liit­tyen, kan­nat­taa kysyä apua ammat­ti­lai­sel­ta.

Olem­me mie­lel­läm­me avuk­si pie­nis­sä ja suu­ris­sa res­tau­roin­ti­pro­jek­teis­sa. Kut­su ammat­ti­lai­sem­me mak­sut­to­mal­le kat­sel­mus­käyn­nil­le:
Tho­mas Norei­la | thomas.noreila@tragroup.fi | +358 40 705 1572

6.3.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Myynti & Neuvonta
Thomas Noreila
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Asiakaspalvelu
Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
+358 40 513 2200
Tiedustelut
info@trahus.fi
Taloushallinto
laskutus@trahus.fi

Ota yhteyttä

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluat­ko kuul­la lisää van­hois­ta talois­ta, perin­tei­sis­tä raken­nus­me­ne­tel­mis­tä ja kes­tä­väs­tä asu­mi­ses­ta?

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te