Kevät toi, kevät toi maalarin – restaurointi- ja maalarimestarin kevätvinkit

Kevään kolkutellessa jo ovella kannattaa suunnata katse erityisesti talon alapohjan ja kellarin suuntaan. Myös ulkoseinien maalaus on kevään ensimmäisiä töitä. Aina ehjä maalipinta ei kuitenkaan kerro koko totuutta talon hyvinvoinnista. Lue restaurointi- ja maalarimestarimme vinkit aiheeseen. 

Alkuvuoden valtavat lumimassat ovat jo monin paikon pelkkä muisto. Jos pihassasi on vielä lunta, kannattaa kiinnittää huomiota hangessa näkyviin jälkiin.

– Jos eläimen jäljet johtavat toistuvasti sokkelin tai hirren rakoon, kannattaa olla tarkkana. Luultavasti joku tai jotkut eläimet pitävät alapohjaa majapaikkanaan, mikä ei ole toivottua. Eläimet saattavat kaivella ja jyrsiä tuhojaan alapohjaan, ja pahimmassa tapauksessa kuolla sinne aiheuttaen mädäntyessään inhottavia hajuhaittoja. Tällaiset kulkureitit kannattaakin aina tukkia, Trähusin restaurointimestari Jukka Mähönen toteaa. 

Salaojien puuttuminen ja väärät kaadot johtavat ongelmiin

Lumen muuttuessa vedeksi kannattaa katse suunnata maan tasalle.

– Sulavan lumen liikkeitä kannattaa seurata. Pieni määrä vettä ei kellarissa tai alapohjassa haittaa, jos alapohjan tuuletus on kunnossa. Jos kellari ja/tai talon alapohja kastuvat kunnolla, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin tilanteen korjaamiseksi. Pääsääntöisesti ongelmat johtuvat salaojien puutteesta tai huonoista kaadoista ulkopuolella, eli sulavat vedet ohjautuvat talon alle eivätkä poispäin talolta. Salaojitus ja pintojen oikeaoppiset kaadot ratkaisevat usein ongelman, Mähönen toteaa.

– Kissanluukkujen avaamisen ajankohdasta liikkuu erilaisia näkemyksiä. Oma ohjeeni on, että luukut kannattaa avata vasta kun lämpötila pysyy ympäri vuorokauden plussan puolella, Mähönen opastaa. 

Maalivalinta vaikuttaa koko talon hyvinvointiin

Kevään ensimmäisiä töitä on myös talon ulkomaalaustyöt.

– Keväällä kannattaa maalata, sillä ilma on silloin yleensä kuivempaa kuin myöhemmin kesällä. Ilmassa on myös vähemmän hyönteisiä, jotka jäävät helposti kiinni maalattuun pintaan, Trähusin maalarimestari Pia Puhk toteaa.

Mutta mistä tietää, koska ulkomaalaustyöt ovat ajankohtaisia?

– Aina ei kannata tuijottaa edellistä maalauskertaa. Jos talo sijaitsee tuulisella rannikolla, ja siihen porottaa aurinko koko päivän, tulee maalaus paljoin useammin kuin jossain muualla. Rapiseva maali on tietysti varma merkki maalaustarpeesta samoin kuin haalistunut tai kulunut pinta. Likaiselta näyttävälle maalipinnalle riittää usein myös maalipinnan puhdistus uuden maalikerroksen sijaan, Puhk kertoo. 

Maalipinta ei aina kerro koko totuutta

– Joskus silmämääräisesti ehjän maalipinnan allakin voi muhia yllätys. Jos väärä maali tai liian paksut maalikerrokset estävät talon luonnollisen hengittävyyden, kertyy kosteus väärään paikkaan, ja puu alkaa lahoamaan maalin alla. Kivitaloissa kalvomaiselle maalipinnan alle jäänyt kosteus puolestaan saattaa jauhaa kiven hiekaksi. Mm. näistä syistä kannattaa aina kysyä ammattilaisen näkemystä sopivan maalin valintaan, Puhk vinkkaa.

– Huoltomaalauksen maalinvalintaan vaikuttaa edellinen maalityyppi. Esimerkiksi punamultamaalia voi käyttää ainoastaan aiemmin punamullatuilla pinnoilla. Jos siis et ole varma millaisella maalilla kotisi on edellisen kerran maalattu, tai sinulla on muita kysymyksiä ulkomaalauksen suhteen, kannattaa tilata joko minut tai restaurointimestarimme paikalle arvioimaan tilannetta, maalarimestari päättää.

Olemme mielellämme avuksi pienissä ja suurissa restaurointiprojekteissa. Kutsu ammattilaisemme maksuttomalle arviokäyntipyynnölle Etelä-Suomen alueella: asiakasvastaa Taru Vihne taru.vihne@trahus.fi tai +358 40 585 2220.

6.3.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste