Historiallinen Steniuksen talo on purettu odottamaan uutta elämänvaihetta Espoon Tapiolassa

Nykyiselle paikalleen 1940-luvulla siirretty vanha hirsitalo Espoon Tapiolassa kokee jälleen uuden vaiheen elinkaaressaan, kun se on purettu säilöön Bonavan uuden Steniuksenkummun rakennushankkeen alta. 1800-luvulla rakennetun, osana Steniuksen kauppapuutarhaa olleen hirsirakennuksen päivät eivät kuitenkaan ole luetut, sillä sen hirsikehikko, ovet ja ikkunat kunnostetaan taiten, ja siirretään kunnostuksen jälkeen takaisin Steniuksenkummun pihapiiriin. Projektin toteutuksesta vastaa Trähus.

Jo kolmatta vuosisataa pystyssä olevalla hirsitalovanhuksella koittaa pian uusi elämänvaihe

Moni puutarhakaupunginosa Tapiolan asukas muistaa alueella vuosina 1948-2017 toimineen Steniuksen kauppapuutarhan. Toisessa polvessa toiminut perheyritys lopetti toimintansa viime vuonna, ja nyt Bonava rakentaa puutarhan maille Steniuksenkummun kotikorttelin, johon ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan loppuvuodesta 2019.

Osana puutarhakokonaisuutta on ollut vanha, alueelle 1940-luvulla siirretty hirsirunkoinen talo. Moni paikallinen on jo ehtinyt surkutella vanhan hirsirakennuksen kohtaloa.

– Hirsitalon tulevaisuus on turvattu, sillä restaurointiin erikoistuneen Trähusin ammattilaiset huolehtivat sen kunnostamisesta yhdessä Espoon kaupunginmuseon kanssa. Työt on aloitettu lokakuun lopussa hirsikehikon merkkaamisella, purkamisella ja säilöön siirtämisellä. Sillä aikaa kun Bonavan uusi kohde rakentuu Merituulentielle, kunnostetaan vanhan hirsitalon ikkunat ja ovet taitaen käsityöläisten toimesta, Trähusin operatiivinen johtaja Lauri Nyman kertoo.

Trähusin restaurointiammattilaiset kunnostavat vanhan hirsitalon.

Jo kolmatta vuosisataa pystyssä olevalla hirsitalovanhuksella koittaa pian uusi elämänvaihe.

– Alun perin rakennus on kohonnut Helsingin Lauttasaareen jossain kohtaa 1800-lukua. Tarkkaa tietoa ei ole edes siitä, onko se ollut alun perin esimerkiksi kalastajien käytössä tai osa Lauttasaaren kartanon tiluksia. Se tiedetään, että talo muutti Espooseen kauppapuutarhan avaamisen tienoolla 1940-luvun lopulla. Ensi vuodesta lähtien talo toimii Steniuksenkummun asukkaiden yhteistilana. Taloa ei enää eristetä, vaan sen avataan kokonaan harjakorkeuteensa. Myöhemmin siihen lisätty tuulikaappi poistetaan, ja tilasta muodostuu yhtenäinen n. 40 neliön tila esimerkiksi juhlia, kokouksia tai joogatunteja varten. Huolellisesti kunnostettuna ja huollettuna ei ole mitään syytä sille, etteikö talo olisi pystyssä vielä seuraavatkin sata vuotta, Nyman kertoo.

Trähus restauroi vanhoja rakennuksia myös Espoossa.

18.12.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste