Kesäpaikka ja sedän esimerkki sytyttivät rakkauden puurakennuksiin

Trähusin restaurointimestari Jukka Mähönen on aina rakastanut vanhoja taloja. Rakkaus syntyi jo lapsena kesäpaikassa.

– Kesänviettopaikkamme oli hieno hirsirakennus, jossa viihdyin hyvin. Toinen syy nykyiseen ammatinvalintaani on puuseppänä työskennellyt setäni. Häneltä sain kipinän puusta tekemiseen, ja olen pienestä pitäen rakentanut kaikkea puusta, itsekin hengittävässä hirsitalossa asuva Mähönen kertoo.

Peruskoulun jälkeen Mähösen tie vei sähköpuolen koulutuksen kautta restaurointialan artesaanin koulutukseen, joka tuntui heti omalta jutulta.

Restaurointimestari Jukka Mähösellä on 11 vuoden työkokemus Museovirastosta

Vuodet Museovirastossa koulivat mestariksi

Ennen Trähusille siirtymistä Mähönen ehti työskennellä 11 vuotta Museoviraston palveluksessa.

– Museoviraston restaurointikohteet olivat erittäin monipuolisia, ja pääsin tekemään yhteistyötä monien tahojen kanssa. Siellä opin myös kuhunkin aikakauteen sopivat työtavat, mitä ei ehditty koulussa käydä kovinkaan perusteellisesti läpi, Mähönen kertoo Museovirastossa työskentelyn parhaista puolista.

Restaurointialalle kiinteästi kuuluva työssä oppiminen oli yksi 11 vuoden parhaista anneista. Mähönenkin kouluttautui restaurointimestariksi, ja vastasi pitkään työryhmän kanssa esimerkiksi Seurasaaren rakennuskannan restauroinnista.

– 11 vuotta on kuitenkin pitkä aika, ja vähitellen aloin kaipaamaan vaihtelua. Halusin päästä töihin uudenaikaiseen restaurointiyritykseen, jossa on aito tekemisen meininki. Kun kaveri sitten siirtyi Trähusille töihin ja kehui yrityksen meininkiä, niin oma suuntanikin varmistui, Mähönen toteaa.

Restaurointimestarimme Jukka Mähönen rakastaa vanhoja rakennuksia.

Mahdollisuus vaikuttaa koko yrityksen suuntaan kiinnostaa

Mähönen aloitti Trähusin palveluksessa kesällä 2018.

– Viikot ovat todella kiireisiä, sillä kierrän arvioimassa potentiaalisten asiakkaidemme kohteita ympäri Etelä-Suomen. Olen ehtinyt arvioimaan monipuolisesti todella kauniita rakennuksia ja tutustunut mukaviin ihmisiin. Alun perin oli tarkoitus, että kiertäisin enemmänkin työmaita tekemässä ja opastamassa käytännön restaurointityötä, mutta toistaiseksi asiakastyö on vienyt mennessään. Projektit poikkeavat julkiselta puolelta siten, että tekemistä pitää suunnitella enemmän budjetin ehdoilla, mutta toisaalta se auttaa myös paljon prioriteettijärjestyksen mietinnässä. Meihin ovat yhteydessä ihmiset, jotka haluavat tehdä restauroinnin terveellisesti ja aikakautta kunnioittaen, joten yhteisen arvomaailman päälle on helppo lähteä rakentamaan yhteistä visiota, Mähönen toteaa.

Viikot ovat todella kiireisiä, sillä kierrän arvioimassa potentiaalisten asiakkaidemme kohteita ympäri Etelä-Suomen.

 

Mähösellä on selkeä näkemys siitä, kenelle Trähus sopii työpaikkana.

– Ensinnäkin pitää olla aito palo tehdä rakentamista hyvin ja terveellisesti. Lisäksi tietysti taitojen pitää olla kunnossa. Osaamisesta olekin vähän huolissani, sillä restaurointikoulutuspaikkojen määrä on vähentynyt Suomessa merkittävästi. Yksi mahdollisuus oppia tämä käsityöläisammatti olisi oppisopimus, mutta se vaatisi työmailla oikeaa osaamista ja ylimääräistä aikaa, Mähönen toteaa.

Trähus on vahvassa kasvussa oleva yritys, ja se ei ole jäänyt Mähöseltäkään huomaamatta.

– Olen todella vakuuttunut siitä tahdista, jolla Trähusissa mennään eteenpäin. On ollut mahtavaa päästä vaikuttamaan omaan työhön näin laajasti, sekä koko siihen suuntaan, mihin yritystä kehitetään. Lisäksi itselleni on tärkeää olla mukana jakamassa tietoa ja ymmärrystä vanhoista taloista ja perinteisistä rakennusmenetelmistä. Tämä kokonaisvaltaisuus tuntuu todella vahvasti omalta jutulta, Mähönen päättä.

Kutsu restaurointimestarimme maksuttomalle arviokäynnille.

Ensinnäkin pitää olla aito palo tehdä rakentamista hyvin ja terveellisesti.

 

4.12.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste