Vanha talo on tarkoitettu hengittäväksi ja kemikaalittomaksi

Ruotsinpyhtään Ruukissa Roseborg-nimistä, luonnonmateriaaleihin erikoistunutta rakennusmateriaali- ja tarvikemyymälää pitävä Vesa Virtanen toteaa, että uudet synteettiset rakennusmateriaalit pilaavat suotta monta hirsitaloa. Ymmärrys sopivien materiaalien ja työtapojen valinnassa takaa rakennusperinnön säilymisen. Trähus Karnevalen -konkari palaa tapahtumaan myös vuonna 2019 neuvomaan remontoijia oikeissa materiaalivalinnoissa.

Elokuinen sunnuntai vuonna 2018 Krapin alueella Tuusulassa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Hyväntuulisia ihmisiä, lähemmäs 2 000 koko iltapäivän aikana, kiertelee pihalle pystytetyillä kojuilla ja kyselee asiantuntijoiden neuvoja omiin rakennus- ja remontointiprojekteihinsa.

Yksi näistä asiantuntijoista on Roseborg-nimistä rakennusmateriaali ja -tarvikeyritystä luotsaava Vesa Virtanen. Oman, 1920-luvulla rakennetun kodin kunnostamisesta alkunsa saanut ja myöhemmin myös verkkokaupan puolelle laajentunut yritys on erikoistunut ekologisiin luonnonmateriaaleihin.

– Vanhoissa taloissa luonnonmateriaalit ovat oikeastaan ainoa vaihtoehto. Ne on ajan saatossa todettu toimiviksi, niissä ei ole mitään ylimääräistä tai tarpeetonta, ne ovat luonnonmukaisia ja ne kestävät hyvin Suomen vaihtelevia ja vaativia sääolosuhteita, Virtanen toteaa.

Ruotsinpyhtään Ruukissa Roseborg-nimistä, luonnonmateriaaleihin erikoistunutta rakennusmateriaali- ja tarvikemyymälää pitävä Vesa Virtanen toteaa, että uudet synteettiset rakennusmateriaalit pilaavat suotta monta hirsitaloa.

Väärät materiaalivalinnat voivat pilata vanhan hirsitalon

Roseborgin ovat löytäneet monet vanhaa taloa kunnostavat. Kesäisin yritys myy erityisesti maaleja ja pellavarivetuotteita. Syksyllä ja talvella kaupaksi käyvät sisäpintoihin meneviä materiaaleja, kuten tapetteja ja papereita.

– Olennaista vanhojen talojen kunnostamisessa on ymmärtää, että tekniikka ja toimintaperiaate uusissa materiaaleissa ja vanhoissa taloissa on erilainen. Jos vanhoja taloja korjaa käyttäen pelkästään uusia teollisia materiaaleja, tulee talosta helposti hengittämätön, mikä on huonoin vaihtoehto vanhalle talolle. Yleisin virhe, johon näen varsinkin harrastusmielessä korjausrakentamista tekevien sortuvan, on uretaanin käyttö. Vettä läpäisemättömänä materiaalina se kerää kosteutta hirren pintaan, jonka seurauksena puu mätänee. Näin mittaamattoman arvokas vanha hirsirakennus on pian pilalla, Virtanen toteaa surullisena.

Trähus Karnevalenissa Roseborg oli nyt mukana toista kertaa. Perinteisten työtapojen ja materiaalien kunnioittaminen sekä terveellisten vaihtoehtojen tarjoaminen yhdistävät Roseborgia ja Trähusia. Myös ensi vuonna Karnevalen-kävijöiden kannattaa suunnata Roseborgin pisteelle, ja sitä ennen jo Ruotsinpyhtään myymälään, mikäli kokeneen ammattilaisen ilmaiset remontointi- ja materiaalivalintavinkit kiinnostavat.

22.11.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste