Väärä maalivalinta voi helposti pilata vanhan hirsitalon hengittävyyden

Versaillesiin ja Louvreenkin kelpuutettujen Uula-maalien tekijät keittivät oman Trä x Uula -punamultamaalin osana Trähus Karnevalen -tapahtumaa. Samalla he vastailivat uteliaiden kävijöiden yleisimpiin kysymyksiin.

Tynnyrin alla rätisee tuli ja sisällä porisee punainen neste, jota pitää välillä hämmentää. Valmistumassa on erikoiserä Trä x Uula -punamultamaalia, jota saivat mukaansa Trähus Karnevalen -kävijät.

– Punamultamaali valmistuu pääpiireittään siten, että kun padassa oleva vesi on lämmintä, sen sekaan lisätään rautasulfaatti, jauhot sekä lopuksi punamultapigmentti. Maalia keitetään hiljalleen paksumpaan muotoon vähintään kaksi tuntia. Loppusilauksen maalille antaa sopiva loraus pellavaöljyä, Jouni ja Sari Uunila Uula Color -yrityksestä kertovat.

Trä x Uula -punamultamaalin sävyksi valikoitui hyvin tumma Falunin punainen. Maalia voi käyttää muiden punamultamaalien tavoin höyläämättömille puupinnoille sekä aiemmin keittomaalilla maalatuille pinnoille.

Uula x Trä -punamultamaalin sävy on Falunin punainen.

Vääränlainen sideaine voi homehduttaa puutalon

Myös Uulan pisteellä käy läpi kova trafiikki koko Karnevalen-päivän ajan. Kävijöillä riittää asiantuntijoille paljon kysyttävää.

– Yleisimmät kysymykset ovat, että miten kauan keittomaali säilyy, ja että mistä tietää, onko jokin vanha maalipinta juuri punamultamaalia vai jotain muuta, Uunilat kertovat.

Jälkimmäinen tieto onkin erittäin tärkeä kaikille vanhojen talojen omistajille ja kunnostajille.

– Yleisin virhe, mitä näemme vanhojen talojen maalaamisessa, on vääränlaisen maalin käyttäminen. Jos maalissa on käytetty sideaineena muovia, se muodostaa talon pintaan siihen kuulumattoman höyrynsulun. Näin talon rakenne lakkaa olemasta hengittävä, ja puu maalipinnan alla alkaa valitettavasti lahoamaan, Uunilat toteavat.

Vääränlaiset maalit aiheuttavat vanhojen puutalojen lahoamisen.

Uulan maalit kelpaavat arvokohteisiin ympäri maailman

Kesällä 2018 Uula Colorilla oli isoja uutisia: Uula Pellavaöljymaali valittiin käyttäviksi Ranskassa Versaillesin ja Louvren entisöintiprojekteissa ikkunanpuitteisiin ja oviin. Lisäksi Sisustusmaalia käytetään sisäpintojen seinien maalaamiseen.

– Tiemme tähän pisteeseen kesti kaikkiaan neljä vuotta, ja saamme kiittää siitä maaliemme ranskalaista maahantuojaa. Onhan se hienoa, että näin merkittäviä kohteita peittää suomalainen avainlippumaali. Erityisesti alan ammattilaisille tämä on ollut valtava ahaa-elämys, ja kasvattanut Uulan arvostusta alalla, Uunilat kertovat ylpeinä.

Trähus Karnevalen -päivä on aurinkoinen, hyvä maalauspäivä. Väkeä on eri pisteillä jonoksi asti. Uuniloista tuntuu hyvältä, että näin suuri joukko on kerääntynyt yhteen jakamaan tietämystä ja innostustaan vanhoihin taloihin liittyen.

8.11.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste