Suojellun huvilan remontoiminen on elämäntapa, joka vaatii ymmärtävät tekijät

Kim Weckström osti vuonna 2004 kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja Museoviraston suojeleman Villa Heikelin Kauniaisista. Vuosien varrella taloa on käynyt arvioimassa ja remontoimassa monta tekijää, mutta vasta Trähusista löytyi talon ja alkuperäisten materiaalien arvon ymmärtävä kumppani.

Kim Weckström osti yli kymmenen vuotta sitten rakennusmestari Elia Heikelin vuonna 1903 suunnitteleman ja rakentaman Villa Heikelin. Jugendhenkinen, noin 350 neliöinen rakennus on puutarhakaupunki Kauniaisten ensimmäinen huvila, ja yksi noin 50 Gallträskin huvila-asutuksesta säilyneestä villasta.

Kauniaisessa sijaitseva Villa Heikel on Elia Heikelin suunnittelema huvila 1900-luvun alusta.

Sisätilat ja rakenteet kuntoon yhteistyössä Museoviraston kanssa

Ostohetkeä edeltävä sisäpuolinen remontti oli suoritettu 1950-luvulla, jolloin katot ja seinät oli vuorattu Halltex-levyllä. Levyjen poistuttua alta paljastui pinkopahvi sekä 8 kerrosta tapettia, jotka tuhoutuivat levyjen poiston yhteydessä. Talon alakerrassa oli erittäin kuluneet korkkimatot, ja ylhäällä tummanruskeaksi petsatut puulattiat.

– Talo on suojeltu, joten remonttiprojektiin lähdettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa. Sisätiloja kävi remontoimassa monta eri yritystä, sillä sopivaa, perinteisiä menetelmiä ymmärtäviä kumppaneita ei vaan tahtonut löytyä. Jotain remontin haastavuudesta kertonee se, että pelkästään seinien pinkopahvitukseen kului seitsemän kuukautta, ja paljon vaativia jiirejä sisältäneen kattolistoituksen uusimiseen viisi kuukautta. Remontin yhteydessä uusittiin myös talon sähköt ja vesiputket sekä saatettiin kakluunit toimintakuntoon. Lopulta urakan veivät loppuun kaksi talojen entisöintiin erikoistunutta nuorta naista, Weckström kertoo sisätilojen kunnostamisesta.

Rakkaus ruosteiseen kattoon ratkaisi tekijän

Ulkotilojen kunnostuksen alkaessa vuonna 2016 sisätilat remontoineet nuoret naiset olivat ehtineet vaihtaa alaa, joten edessä oli uuden yhteistyökumppanin etsiminen. Kyseessä on mittava urakka, sillä tähän remonttivaiheeseen kuuluivat katon, julkisivun, ulko-ovien ja 980 ikkunaruudun entisöinti. Samalla alueella asuvalta naapurilta Weckström kuuli ensimmäistä kertaa Trähusista.

– Trähusin toimitusjohtaja Thomas Noreila sekä entisöintimestari Leif Slotte tulivat katsomaan taloa, ja olimme heti samalla aaltopituudella. Olin rakastunut vanhaan ruosteiseen peltikattoomme, jonka vaihtamista uuteen kaikki muut olivat ehdottaneet. Trähusin kaksikko kuitenkin ymmärsi heti katon arvon, ja lupasi, että se voidaan säästää. Samoin myös muut Trähusin ehdotukset tuntuivat oikeilta: korjataan mahdollisimman paljon alkuperäistä, eikä laiteta uutta kuin pakon edessä, Weckström toteaa Trähusin valinnasta.

Villa Heikelin kaunis katto Kauniaisista.

Kirjoitushetkellä katon remontti ja maalaus sekä 2/3 julkisivusta ovat valmiita, ja Weckström on ollut tyytyväinen Trähusin kanssa työskentelyyn.

– Iso yllätys meille oli, että talo oli edelleen alkuperäisessä, yli 100 vuotta vanhassa maalissa. Projekti on ollut valtava, sillä seinäpintaa, jolta maali on pitänyt käsipelillä poistaa, on ollut noin 1 000 neliötä. Työt ovat kuitenkin edenneet todella ripeästi, ja olemme saaneet osallistua maalausurakkaan itse toivomallamme tavalla, Weckström kertoo.

Pitkäaikainen prosessi vaatii osaavat käsityöläiset

Kuten jokainen vanhassa talossa asuva tai niitä ymmärtävä tietää, on sellaisessa asuminen ja sellaisen kunnostaminen aina prosessi.

– Kunnostamme Villa Heikeliä kiireettä ja jälkipolville säilyttäen. Tämä on työtä, joka vaatii paljon aikaa myös ratkaisujen miettimiseen. Aika paljon on tullut itsekin perehdyttyä vanhoihin taloihin ja perinteisiin korjausmenetelmiin, Weckström toteaa.

Tällainen lähestymistapa ja projekti vaatii aina ymmärtävän rinnalla kulkijan.

– Tavallisten remontointiyritysten toimintamallit harvoin sopivat tähän maailmaan, ja käsityövaltaisen perinnerakentamisen osaajat ovat todella kortilla Suomessa. Onneksi on olemassa Trähusin kaltaisia osaajia, jolla on kaikki eri osa-alueet hyvin hallussa. Myös aikataulut ovat pitäneet ja kustannukset ovat pysyneet kohtuullisina. Olen todella tyytyväinen yhteistyöhön heidän kanssaan, Weckström päättää.

Trähus on vastannut Villa Heikelin ulkopuolen restaurointitöistä.

 

7.11.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste