Villeco haluaa tuoda luonnonmateriaalit kaikkien rakentajien ulottuville

Hollolasta ponnistava Villeco Oy ja sen perustaja Ville Väinämö ovat intohimoisia terveellisten rakennusmateriaalien käytön puolestapuhujia. Yrityksen visiona on, että kuka tahansa pystyisi halutessaan rakentamaan kotinsa turvallisista ja luonnollisista materiaaleista. Sisäilmaongelmiinkin Villecolla on olemassa varsin yksinkertainen, jo unholaan painunut resepti.

Ville Väinämö on rakentaja jo neljännessä polvessa. Hän oli nähnyt omin silmin, että taloja voidaan rakentaa ja kunnostaa luontoa ja ihmistä kunnioittaen. Tämä ei kuitenkaan onnistunut työntekijänä, joten hän irtisanoutui ja perusti Villecon vuonna 2012.

Villecon valikoimista löytyvät rakentamiseen sopivat luonnonmateriaalit

Remonttien tekemisen lisäksi Villeco tuo maahan etupäässä saksalaisia ja englantilaisia rakennusmateriaaleja, jotka soveltuvat sisäpintoihin ja sisäpuolisten rakenteiden tekoon. Savimaalien- ja laastien ohella valikoimissa ovat rakennuslevyt ja -verkot sekä betonin korvaavat lattiamateriaalit.

– Sisäilmaongelmat, ilmastonmuutos ja ehtyvät energiavarat ovat pakottaneet ihmiset miettimään valintojaan uudella tavalla. Asiakaskuntamme on varsin laaja: meillä asioivat esimerkiksi vanhojen talojen rakastajat, uusien talojen rakentajat, hirsitalojen asukkaat sekä terveystietoiset remontoijat, Väinämö kertoo.

Elokuussa 2018 Tuusulassa järjestelyillä Trähus Karnevaleneilla Villeco vastaili kävijöiden luonnollisia rakennus- ja remontointimateriaaleja koskeviin kysymyksiin. Väinämön mukaan oli erittäin ilahduttavaa tavata ja keskustella niin monien asioista samalla tavalla ajattelevien kävijöiden kanssa.

Suomalaisten luontorakkaus ei näy rakennusmateriaaleissa

Villecon tavoitteena on, että kuluttaja voisi tehdä aidon arvovalinnan synteettisten ja luonnonmateriaalien välillä hintalappuun katsomatta. Vielä se ei kuitenkaan onnistu.

– Suomalaiset osaavat arvostaa puhdasta luontoa, mutta nykyisissä rakennusmateriaaleissa se ei täysin näy. Ennen käytettiin hirsitaloissa paljon esimerkiksi puuta, savea ja ruokoa, mutta jossain vaiheessa nämä hyvät ja Suomeen sopivat materiaalit pääsivät unohtumaan. Luonnonmateriaalit eivät lähtökohtaisesti ole synteettisiä kalliimpia, mutta koska niiden kysyntä on pienillä markkinoilla vielä toistaiseksi vähäistä, nousee niiden hinta logistiikkakulujen takia korkeaksi. Tämän asian toivon tulevaisuudessa muuttuvan, Väinämö toteaa.

Villecon valikoimiin kuuluu kaunis ja hengittävä savi

Terveellinen koti on kokonaisuus

Terveellisen talon resepti on Väinämön mukaan erittäin yksinkertainen.

– Terveellinen ja hyvinvoiva talo on aina kokonaisuus. Materiaalien tulee olla puhtaita ja talon hengittävä. Lisäksi esimerkiksi puuvalinnoilla on iso merkitys terveellisyyteen, sillä niillä on esimerkiksi antibakteerisia ja ilmaa puhdistavia ominaisuuksia. Samoin materiaalina savi ionisoi sisäilmaa ja tasaa sen kosteutta.

– Täytyy muistaa, että usein sisäilmaongelmien lähteenä ei ole ilmanvaihto, vaan synteettisten rakennusmateriaalien kemikaalit. Luonnonmateriaalit ovat tarkkaan testattuja, standardien mukaisia ja sataprosenttisen kierrätettäviä. Ne sopivat lähes kaikille sisäilmaoireista kärsiville, ja niistä rakentuukin terveellinen koti, Väinämö päättää.

Villecon verkkokauppa palvelee terveellisistä kodeista kiinnostuneita rakentajia. Artikkelin ylin ja alin kuva: Villeco Oy

10.10.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste