Sterkman syntyi Urpo Hopposen kesätyöstä kallion käsinporaajana

Klaukkalassa sijaitseva Sterkman on viiden Hopposen veljeksen pyörittämä yritys, jonka eetoksena on halu hoitaa tilaajien haastavimmatkin kallion louhinta- ja lujitustyöt.Viisikon luotsaama Sterkman Oy on myös tulevien Trä Kronor -kotien kivijalkoihin materiaaleja toimittava yritys, joka on rakentanut uniikin palvelukokonaisuuden kiven ympärille. Miljardeja vuosia vanhana luonnonmateriaalina jokainen lohkare on uniikki pala planeettamme historiaa.

Sterkmanin liikeidea perustuu kiveen

Noin vuosikymmen takaperin perustettu Sterkman Oy perustuu veljeksistä vanhimman, Urpo Hopposen, vuonna 2004 aloittamalle kallion käsinporaukselle. Käsinporaus on nykyään varsin harvinainen ammatti, kuten Urpon alkuperäisenä haaveammattina ollut perinteinen Partner-sahaa heiluttavan metsurin työkin. Nykyään Sterkman Oy tarjoaa monipuolisia kiveen liittyviä palveluja louhinnasta ja kallionlujituksesta ja hydraulikiilauksesta aina vaijerisahaukseen ja käsiuppoporaukseen saakka.

– Kyseessä on todellinen perheyritys, sillä siinä operoi viisi Hopposen veljestä, jotka uskovat rehtiin työntekoon sekä uusien tapojen kehittämiseen ja omaksumiseen ympäri maailman. Useat yritykset ympäri Suomen tarjoavat pääasiassa louhintapalveluja, mutta nämä veljekset ovat päättäneet palvella asiakkaitaan mahdollisimman kattavasti kalliotöissä tarjoamalla louhintaa, lujituksia ja vaijerisahauksia sekä paalu- ja alitusporauksia, tai vaikka käyttökiveä, toteaa työnjohtaja jaSterkmanin henkilöstöpäällikkö Jukka Koikkalainen Trähus Karnevalen -humun keskellä.

Kivi on ikuinen luonnonmateriaali

Graniitti on yleisyytensä vuoksi Suomen yleisin kivilaji.

– Tänään meillä näytillä oleva ylämaan ruskea eli Baltic Brown -graniittilaji yltää jopa maailman kymmenen myydyimmän kivilajin joukkoon. Nyt Tuusulaan suunniteltujen townhouse-kotien kivijalkaan on tarkoitus käyttää tätä kiveä lohkotulla pinnalla, Koikkalainen esittelee.

Yhteistyö Trä-yritysten kanssa on lähtenyt käyntiin mukavasti.

– Meitä yhdistävät hyvin samankaltaiset arvot, eli kestävä ja luonnonmukainen rakentaminen sekä innovatiivinen ajattelu. Yhteistyö on ollut erittäin leppoisaa ja antoisaa, Koikkalainen kertoo.

Entä miten ammattilainen näkee luonnonmateriaali kiven?

– Kivi on ominaisuuksiltaan täysin uniikki luonnonmateriaali vailla mitään teollisia seosaineita. Kivi säilyy käytännöstä ikuisesti. Harva tulee ajatelleeksi, että kallioperä on jo 5 miljardia vuotta vanha, ja niinpä jokainen kivijalkaankin tuleva kivi on uniikki pala planeettamme historiaa, Koikkalainen päättää.

Sterkman esitteli Trahus Karnevalenissa suomalaista graniittia

27.9.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste