Ekologiset savilattiat ovat lyöneet itsensä läpi vuoden aikana
Hengittävä ja kosteutta säätelevä savi on mitä sopivin materiaali myös vanhoihin taloihin. Villeco Oy oli mukana Trähus Karnevalen -tapahtumassa jakamassa saven ilosanomaa. Tapahtumarikasta kesää viettänyt yrittäjä on huomannut, että viimeisen vuoden aikana myös kiinnostus savilattioita kohtaan on kasvanut selvästi Suomessa.
Ville Väinämön Hollolassa luotsaama Villeco Oy on tuttu yritys kokeneille Trähus Karnevalen-kävijöille. Tunnelma sekä kiinnostuneet ja aiheeseen perehtyneet kävijät houkuttelivat tänäkin vuonna Väinämön lapsineen Tuusulan Krapille.
– Olemme rakennusten sisätiloihin sekä LVI- ja energiasuunnitteluun sekä toteutukseen keskittyvä yritys. Teemme töitä niin remontti- kuin uudiskohteissakin, ja olemme erikoistuneet luonnollisiin ja puhtaisiin materiaaleihin, kuten saveen. Käytämme remonteissamme esimerkiksi Claytecin ja Clayworksin savituotteita, ja Lacunzan takkoja ja liesiä. Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä mm. vesikiertotakkoja ja -kiukaita edustavan Ekolämmöxin kanssa, Väinämö kertoo.
– Savella on monia luontaisesti loistavia kosteudensäätelyyn, eristävyyteen sekä ilmanpuhdistukseen liittyviä ominaisuuksia. Savirappaus esimerkiksi hengittää yli kolme kertaa voimakkaammin kuin kalkkirappaus, ja yli seitsemän kertaa voimakkaammin kuin kipsirappaus. Siksi se sopii oikein hyvin myös vanhoihin hengittäväksi tarkoitettuihin taloihin, joissa sitä on varsinkin aiemmin käytetty laajastikin. Usein kun asiakkaat haluavat kotiinsa savipinnat, niin samalla on luontevaa miettiä myös koko LVI- ja energiasuunnittelukokonaisuus kerralla kuntoon, Väinämö selittää kokonaisuutta.
Yksi selkeä trendi on nähtävissä savilattioiden kysynnän kasvussa.
– Jos vertaa tilannetta vuoden takaiseen, niin aiemmin ehkä paremmin seinämateriaalina tunnettu savi on lyönyt itsensä läpi myös lattiamateriaalina Suomessa. Toisin kuin yleensä luullaan, niin savi on kulutusta kestävä lattiamateriaali, ja se sopii yhteen esimerkiksi lattialämmityksen kanssa. Savihan on myös erittäin ekologinen materiaali. Esimerkiksi savilaastin ilmastovaikutus CO2-ekvivalentteina on noin 20 kertaa pienempi kuin kipsilaastin, ja noin 30 kertaa pienempi kuin sementtilaastin. Siksi soisin sen käytön leviävän entistä laajemmalle, Väinämö toteaa.
– Trähus Karnevalen -tapahtumassa on aina mukava tunnelma. Tänä vuonna meillä on lasten kanssa mukana myös kukkapommeja, joita voi heitellä oman ja naapurin pihoille. Kesä 2019 on ollut meille kiireinen, sillä normaalien töiden lisäksi olemme olleet mm. kesäkuussa Luostarinmäen käsityöläismuseon perinnerakentamispäivillä kertomassa savirappauksen käytöstä ennen ja nyt, ja elokuun loppupuolella meillä oli vielä eri tekniikoita esittelevä savirappauskurssi Tampereen Pispalassa Rakennuskulttuurikeskus Piirussa, Väinämö kertoo lopuksi.
Kuvat: Villeco ja Trähus