Lattiaan halutaan nyt patinan tuntua ja eurooppalainen puu pitää pintansa
Trähus Karnevalen -tapahtuman konkari Parkettiliike Witick tietää millä keinoin uuteenkin lattiaan saadaan kulutettua tuntua. Materiaalivalinnoissa ei enää tarvitse kääntyä eksoottisten puulajien puoleen.
Parkettiliike Witick on tuttuun tapaan tuonut paikalle laajan kattauksen erilaisia lattiamateriaalimalleja. Sileän ja kiiltävän rinnalla on myös paljon elämää nähneen lankun oloisia vaihtoehtoja.
– Enää ei aina haluta korkeakiiltoisia lattioita, vaan uudenkin parketin toivotaan tuntuvan aidolta ja jopa hieman kulutetulta. Puuhun saadaan aito pinta aikaiseksi harjaamalla puun syyt pois. Näin tehty pinta on hieman epätasaisen ja karhean tuntuinen, ja sopii siksi erityisen hyvin vanhoihin rakennuksiin, parkettimestari Sixten ”Datsun” Witick kertoo ja demonstroi samaan aikaan lopputulosta lattianäytteellä, jonka karhea pinta voisi hyvin olla vuosien käytön tulosta.
Puulajeista eurooppalaiset lajit pitävät edelleen pintansa.
– Trooppiset puulajit toimivat parhaiten niiden luontaisessa kasvuympäristössä. Niitä ei juuri enää Suomessa kysytä, tai sitten niitä käytetään korkeintaan pieninä tehosteina lattian kuvioissa. Yksi suuri syy siihen on se, että pintakäsittelyaineilla voidaan sävyttää vaikkapa kotoisampi tammi lähes mihin sävyyn tahansa, Witick kertoo ja viittilöi samalla kohti näytepaloja, joissa tammi on käsitelty vähintäänkin parilla tusinalla eri sävyllä.
Lattiamateriaalin valinnan kanssa tuskaileville Trähus Karnevalen -tapahtumankävijöille Witick haluaa todeta seuraavaa.
– Vaihtoehtoja on loputtomasti, joten lopulta kannattaa vain valita se omaan makuun ja remontti- tai rakennusbudjettiin parhaiten sopiva vaihtoehto. Itse suosittelen ennen kaikkea kotimaisia puulajeja, sillä ne sopivat suomalaisiin koteihin ja ilmastoon. Lattian ilmettähän voi myöhemminkin muokata sävyttämällä, sillä laadukas lattia on lähes aina ennallistettavissa. Parketti säilyy pitkään hyvänä oikeilla pintakäsittelyaineilla sekä ammattilaisen tehdessä työn. Puulattian hiontasykli on noin 13–15 vuotta, Witick päättää vinkkinsä.