Kävijät sen totesivat: kiven lohkominen käsin vaatii kärsivällisyyttä
Louhintayritys Sterkman tarjosi tällä kertaa Trähus Karnevalen -kävijöille mahdollisuuden kokeilla kivien lohkomista käsityönä. Enää rakentajien ei tarvitse tyytyä ainoastaan lähiseudun kivilajeihin, mutta kotimainen graniitti pitää edelleen pintansa mm. monipuolisuutensa vuoksi.
Viiden Hopposen veljeksen perustama kalliorakentamiseen, louhintaan, kivien työstöön sekä timanttitöihin erikoistunut perheyritys Sterkman on jo kokenut Trähus Karnevalen -osallistuja.
– Tänä vuonna halusimme tarjota jotain uutta, ja niinpä kävijöillä onkin mahdollisuus testata kivien lohkomista perinteiseen tapaan eli käsikiilauksella. Käsin tehtävään kiven halkaisuun tarvitaan kolmea asiaa: poraa, kiilasettejä sekä kärsivällisyyttä. Aluksi kiveen porataan kiviporalla reikiä sopivin välein. Sen jälkeen reikiin asetetaan metalliset kiilasetit, jota naputellaan varovasti vuoron perään niin kauan kunnes joukkovoima tekee tehtävänsä ja kivi halkeaa, työnjohtajana, myyjänä ja asiakasisäntänä yrityksessä toimiva Toivo Hopponen kertoo ja antaa samalla näytteen taidoistaan.
Kiven käyttötarkoitus ja estetiikka määrittelevät käsittelytavan
Lohkoessa kiven pinta jää epätasaiseksi. Kävijöiden yleisimpiä kysymyksiä olikin, miten kiven pinnasta saadaan tasainen. Vastaus tähän kuuluu, että kiven pinta poltetaan siten, että lämpötila nostetaan nopeasti 600 asteeseen ja sen jälkeen jäähdytetään. Käsittelyn ansiosta kivessä oleva kvartsin muutokset rakoiluttavat kiven pintaa, joka lohkeilee. Tämä käsittely sekä tasoittaa karheamman pinnan että karhentaa sileämmän pinnan. Mitä vähemmän kivessä on kvartsia, sitä korkeamman lämpötilan käsittely vaatii.
Kiveä voidaan käsitellä useilla muillakin menetelmillä, jotta sen pinta saadaan käyttötarkoitukseen ja visuaalisesti sopivaksi. Yleisimmät pintakäsittelyvaihtoehdot ovat hiottu, hiottu ja kiillotettu, ristipäähakattu, lohkottu sekä sahattu.
Kivivalinnat puhuttivat myös kävijöitä.
– Kivihän on ikuista, joten varsinaiset trendit eivät siinä näy yhtä nopealla syklillä kuin muissa materiaaleissa. Se on tietysti hienoa, että lähin kivi ei ole enää ainoa vaihtoehto. Toisaalta esim. tämä nyt esillä oleva suomalainen Baltic Brown -graniitti on monipuolinen kivi. Siitä löytyy monia sävyjä, joten se sopii yhdistettäväksi moneen erilaiseen materiaaliin. Ja toisaalta kotoperäisenä kivenä se sopii Suomeen ja ikään kuin maastoutuu mukavasti ympäristöönsä, Hopponen päättää.