Home ja laho uhkaavat montaa jälkieristettyä hirsitaloa
Energiatehokkuuden nimissä on vanhojen hirsirakennusten julkisivuihin tehty usein täysin vääränlaisia lisäeristyksiä. Usein materiaalivalinta estää talon hengittäväksi tarkoitetun rakenteen toimimisen. Tämä puolestaan voi johtaa talon kantavien rakenteiden homehtumiseen tai lahoamiseen.
– Vanhojen puutalojen hirsirunko on tarkoitettu hengittäväksi, eli se on suunniteltu kastuvaksi ja ennen kaikkea kuivuvaksi. 1700-luvulta lähtein niissä on alettu myös esteettisyys-, suojaus- ja lisäeristyssyistä käyttää laudoista tehtyä ulkoverhousta. Sekin on kuitenkin hengittävällä maalilla maalattuna tukenut talon hyvinvointia ja suojannut runkoa auringon sekä sään rasitukselta. Lisäeristystä on käytetty ennenkin, mutta vasta oikeastaan 1900-luvun jälkipuoliskolla vanhojen talojen julkisivuihin on alettu energiatehokkuuden nimissä tekemään erillisiä eristyskerroksia esimerkiksi pursottamalla polyuretaani hirren päälle tai vuoraamalla talo teollisilla eristevilloilla. Usein julkisivun lisäeristykset tunnistaa siitä, että ikkunat ovat jääneet syvälle ikään kuin painuneiksi julkisivun uumeniin, Trähusin asiakasvastaava Taru Vihne kertoo.
Haitta ei ole pelkästään kosmeettinen
Usein julkisivun lisäeristäminen muuttaa talon mittasuhteita ja pilaa sen alkuperäisen ulkonäön. Todellinen ongelma on kuitenkin paljon pintaa syvemmällä.
– Väärin tehty lisäeristys pilaa hengittävyyden ajatuksen, varsinkin mikäli siihen lisätään höyrynsulkumuovi, ja haihtumaton kosteus alkaa kerääntyä vääriin paikkoihin. Tästä on seurauksena se, että homeille muodostuu ihanteellinen kasvuympäristö esimerkiksi eristevillaan, ja hirsirunko alkaa lahoamaan. Joskus olen ollut todistamassa, kun tällaisia julkisivuja on avattu, ja hirsi hajoaa koskettaessa pieneksi silpuksi. Kun mietitään, että tämän hirsikehikon pitäisi pitää koko talo pystyssä, niin aika vaarallisilla vesillä ollaan, Vihne kertoo.
Tässä tilanteessa uutiset ovat sekä hyviä että huonoja.
– Jos tilanne ei ole vielä äitynyt liian pahaksi, niin useimmiten tilanteesta selvitään purkamalla julkisivun ylimääräinen eristys, kengittämällä eli vaihtamalla lahonneet hirret, ja tarvittaessa rakentamalla uusi lisäeristys talon sisäpuolelle esimerkiksi hirren välejä tilkitsemällä tai puukuitulevytyksellä. Kyseessä on melko mittava toimenpide, mutta meille täällä Trähusissa ihan arkipäivää. Harvoin ollaan siinä pisteessä, etteikö puutaloa saataisi korjattua, jos vaan budjetti ja kärsivällisyys kestävät, Vihne toteaa lopuksi.
Tarvitsetko apua talosi rakenteellisten ongelmien kartoittamiseen ja korjaamiseen? Ensimmäinen askel on kutsua paikan päälle kokeneet korjausalan ammattilaiset, ota yhteyttä!