Tuulessa havisevaa haapaa löytyy hirsitaloista, lauteista ja kattopaanuista
Jopa 30 metrin korkeuteen kasvava haapa on tuttu näky esimerkiksi peltojen laidoilla sekä teiden vieressä. Poppelipuiden sukuun kuuluva vaalea puu on pehmeää ja joustavaa. Sitä käytetään paljon esimerkiksi saunojen lauteissa sekä huonekalujen valmistuksessa. Historiassa haapaa on käytetty esimerkiksi kattopaanujen tekoon, aidaksiin, päreisiin ja ruuhien tekoon.
Metsähaapa eli haapa (Populus tremula) on nopeakasvuinen lehtipuu. Suomessa haapa on ainoa luontaisesti kasvava poppelisuvun puu, ja sitä kasvaa koko maassa. Haavasta tunnetaan meilläkin useita erilaisia muotoja kuten pylväshaapa, mattohaapa ja jättihaapa.Yksittäinen puu elää harvoin yli satavuotiaaksi, mutta sen juurakko voi olla tuhansiakin vuosia vanha.
Haapa kasvaa tukkipuun mittoihin 30–40 vuoden iässä, ja on parhaimmillaan yli 30 metriä pitkä. Haapa ei ole tarkka kasvupaikan suhteen, mutta viihtyi parhaiten multavilla alueilla, kuten kangasmetsissä, lehdoissa ja rehevissä korvissa. Valonkipeä laji kestää hyvin hallaa ja pakkasia, mutta maistuu hyvin hirville, jäniksille ja myyrille.
Kuivattu haapa ei väänny ja kestää ulkoilmaa
Haapa on vaaleaa, eivätkä pinta- ja sydänpuu erotu selvästi toisistaan. Se on pehmeää, joustavaa, tiivistä ja suorasyistä. Se tummuu herkästi pinnasta, mutta vaaleus säilyy sisemmissä kerroksissa.
Tuore haapa lahoaa helposti, mutta kuivuttuaan säilyy hyvin ulkonakin. Kuivauksessa se kutistuu vähän ja vääntyilee helposti. Kerran kuivuttuaan se ei kuitenkaan enää vääntyile.
Haavasta on valmistettu esimerkiksi aidaksia, päreitä ja ruuhia
Haapa on helppo työstää, mutta sen kiillotettavuus on huonoa. Puurakenteen nukkaisuus vaikeuttaa sen pintakäsittelyä.
Haapa on perinteinen saunanlaudemateriaali. Toisin kun havupuista, siitä ei irtoa pihkaa, ja se ei myöskään johda lämpöä tai tikkuunnu. Haapaa käytetään myös hirsitalojen rakentamiseen, koska se patinoituu kauniin harmaaksi. Arvokkaimmassa käytössä haapa on tervattuna kirkkojen kattopaanuissa.
Haavasta valmistetaan myös huonekaluja, koriste- ja käyttöesineitä. Sen kuituominaisuudet pääsevät esille korkealaatuisen paperin valmistuksessa. Perinnekäytössä haapaa on käytetty mm. aidaksiin, päreisiin, hirsiin, tulitikkuihin sekä haapiohin eli haaparuuhiin.
Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.Kuvat: Fiskarin Laatupuu & Trähus