Jykevä tammi kestää niin ulko- kuin sisätiloissakin
Luonnonvaraisena Suomen etelärannikolla kasvava tammi on jykevä ja arvostettu puulaji, joka sietää hyvin kosteutta. Ennen käyttöä se vaatii kuitenkin halkeilun vähentämiseksi huolellisen kuivattamisen. Mitä kaikkea valmistuu Euroopan yleisimmin käytetystä lehtipuusta?
Tammen latinankielinen nimi, Quercus robur, huokuu voimaa ja jyhkeyttä. Tammi voikin kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi ja 1,5 metriä paksuksi. Suomessa metsätammi kasvaa luonnonvaraisena ainoastaan etelärannikon tuntumassa sekä Ahvenanmaalla. Tammi voi elää jopa yli 1 000-vuotiaaksi.
Ideaalitilanteessa tammi vaatii runsasravinteisen ja savisen lentomaan, mutta tulee toimeen muuallakin. Säännöllinen kuivuus sekä pimeys ovat tammikääriäisen ja keväthallojen ohella tammen vihollisia. Korkean parkkihappopitoisuuden takia hyönteiset eivät juuri vahingoita itse puuainesta.
Tammen kuivatus vie jopa 6 vuotta
Tammen pinta- ja sydänpuu erottuvat selvästi toisistaan. Pintapuu on ohut ja vaaleahko, ja sydänpuun puolestaan tummuu vaaleasta- tai tummanruskeaksi. Sydänpuu on punertavan kiiltoista, ja puun väri tummuu iän myötä. Sydänpuu on erittäin lahonkestävää ja sietää hyvin vettä.
Tammi tulee kuivattaa huolellisesti, jotta se ei halkeilisi. Puu on käyttökelpoista kaatohetkestä 3–6 vuoden jälkeen. Joskus tammi halkeilee vielä kuivatuksen jälkeenkin.
Euroopan käytetyin lehtipuu sopii moneen
Tammi on lujaa, kovaa, painavaa ja tiheäsyistä. Kuivana puun työstäminen on helppoa hieman kovuudesta ja tiheydestä riippuen. Pohjois-Amerikassa kasvava valkotammi eroaa eurooppalaisesta sukulaisestaan siitä, että se on helpommin työstettävissä.
Tammi on Euroopan yleisimmin käytetty lehtipuu, ja se sopii sekä ulko- että sisäkäyttöön. Tammi on erinomainen kalustepuu, ja se sopii hyvin myös oviin ja ikkunoihin. Siitä tehdään mm. viilua, huonekaluja ja parkettia. Pehmeä tammi sopii erityisesti sisustustuotteisiin, sorvaukseen ja puuveistoksiin. Tammen liimattavuus on hyvä, ja tammen liitokset suositellaan tehtäväksi ilman metalleja.
Hyvän kosteussietonsa ansiosta tammi on perinteisesti ollut myös tynnyripuu, ja siitä on tehty veneitä. Juuri veneenrakennus on koitunut monen tammen kohtaloksi rannikolla.
Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.
Kuvat: Fiskarin Laatupuu & Trähus