Mänty, honka, petäjä… Yleisimmästä puulajistamme on moneksi
Mänty on kohtalaisen kova puulaji, jota käytetään laajasti mm. rakennusteollisuudessa sekä puusepänverstailla. Luonnonvaraisena Euraasian alueella kasvavasta puusta tehdään monipuolisesti esimerkiksi veneitä, huonekaluja sekä koriste- ja käyttöesineitä. Mutta mikä tekee männystä näin monipuolisen tuotteen?
Metsämänty (Pinus sylvestris) on ikivihreä havupuu, joka kasvaa 200–300 vuoden elinikänsä aikana yleensä 15–30 metriseksi. Mänty kestää hyvin kylmää, kuivuutta ja ravinteiden niukkuutta, mutta valoa se kaipaa paljon.
Mänty erittää varsinkin aurinkoisella säällä runsaasti haihtuvia öljyjä, terpeenejä, joita hengittämällä mieliala kohenee ja elimistön vastustuskyky paranee. Männyn pihka ja muut uuteaineet sisältävät antibakteerisia aineita, jotka on todettu tehokkaiksi jopa sairaalabakteereja vastaan.
Kasvuravinteiden niukkuus vaikuttaa männyn kovuuteen
Männyn tumma sydänpuu on kohtalaisen lahonkestävää. Pintapuu on vaaleampaa. Puuaineena mänty on suhteellisen kova. Se ei ole kovin taipuisaa ja murtuukin taivuttaessa helposti. Kosteutta mänty kestää melko hyvin halkeamatta.
Männyn kovuuteen vaikuttaa olennaisesti kasvunopeus. Parasta tukkia saadaan tiheästä ja vähän kasvuravinteita sisältävästä metsästä. Näissä olosuhteissa mänty pudottaa alaoksansa varhain ja kasvaa hitaasti. Puu on käyttökelpoista 1–2 vuoden kuluttua kaatohetkestä.
Puusepänteollisuus haluaa käyttöönsä mahdollisimman vähäoksaista lankkua. Tätä saadaan parhaiten 3,2 metriä pitkästä tyvitukista, jonka minimihalkaisija on 25 senttiä.
Mänty on monipuolinen käyttöpuu
Ominaisuuksiensa ansiosta männyllä on monia käyttökohteita. Siitä käytetään esimerkiksi sisustukseen, puusepäntuotteisiin sekä hirsi- ja rakennusteollisuuden raaka-aineena. Kodeissa sitä nähdään esimerkiksi listoissa, paneeleissa, ikkunoissa ja ovissa sekä erilaisessa käyttö- ja koriste-esineissä.
Mänty sopii myös veneenrakennukseen, ja siitä on myös poltettu venetervaa. Mäntyterva olikin aikanaan metsiemme arvokkain tuote.
Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.
Kuvat: Fiskarin Laatupuu & Trähus