Kraa Kraalle puun tekniset ominaisuudet ovat kaiken lähtökohta

Kraa Kraan perustajalle Matti Hänniselle puun valinta silmälasikehysten materiaaliksi oli itsestään selvä. Joulukuussa 2018 kymmenen vuotta täyttävä tamperelaisyritys syntyi puusepän halusta luoda kevyet ja hyvin istuvat kehykset teknisiltä ominaisuuksiltaan parhaasta mahdollisesta materiaalista. Kansainvälisesti palkittuja kehyksiä syntyy etupäässä meille tutusta koivusta, jonka tunnettuutta materiaalina puuhun liittyvä megatrendi on ennestään lisännyt.

Kraa Kraan Matti Hänninen oli mukana Trähus Karnevaleneilla

Vielä kymmenisen vuotta sitten tamperelainen Matti Hänninen työskenteli kalustepuuseppänä. Sitten syntyi tarve saada uudet silmälasit, mutta optikkojen valikoimista ei löytynyt mieleistä mallia. Toiminnan miehenä Matti päätti valmistaa sellaiset itse.

– Halusin kehykset, jotka ovat kevyet ja istuvat. Puuhan on materiaalina yhtä joustava kuin jousipyssy, se mahdollistaa ohuen rakenteen ja siinä on keveys ja paino hyvässä suhteessa, joten se tarjosi hyvän lähtökohdan suunnittelulle. Puuseppänä näen puun ennen kaikkea teknisenä materiaalina, joka mahdollistaa istuvien kehysten suunnittelun ja toteutuksen, Hänninen kertoo yrityksen filosofiasta.

Valikoimassa 10 000 erilaista vaihtoehtoa

Ensimmäinen versio kehyksistä ei vielä kelvannut Hänniselle, mutta muutaman kokeilun jälkeen syntyi ensimmäinen valmis tuote omaan käyttöön. Kiinnostus Kraa Kraan kehyksiin kasvoi tasaisesti, ja vuonna 2011 Hänninen lopetti kalustepuusepän työt, ja siirtyi kokopäiväisesti kehysten pariin.

– Nykyään yrityksen valikoimasta löytyy niin silmä- kuin aurinkolasikehyksiäkin. Erilaisia kehysmalleja, pintamateriaaleja ja värejä yhdistelemällä vaihtoehtoja on tällä hetkellä jopa 10 000. Suomen lisäksi meillä on tällä hetkellä jälleenmyyntiä myös Japanissa, Hänninen kertoo.

Kraa Kraan valikoimissa on yli 10 000 erilaista kehysyhdistelmää

Kehykset osana puuasusteiden megatrendiä

Viime vuosina puuta on totuttu näkemään laajemminkin asusteissa: puusta valmistetaan kenkiä, koruja ja jopa miesten rusetteja.

– Vaikka olen puuseppä, en minäkään nähnyt ennalta, että puusta tulisi näin trendikäs materiaali. Olen todella tyytyväinen siihen, ja totta kai se on myös siivittänyt Kraa Kraan menestystä. Oma lähtökohtani on se, että puun tekniset ominaisuudet ovat ihan omaa luokkaansa, ja niitä kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan niissä tuotteissa, joihin ne luontaisesti sopivat, Hänninen toteaa.

Kraa Kraan muotoilu on tunnustettu ulkomaita myöden. Vuonna 2013 se palkittiin Red Dot Design -muotoilukilpailussa, ja Nestor-malli vei Eyewear Of The Year 2015 -katselmuksessa Japanissa palkinnon teknisessä kategoriassa.

– Koska puu on niin trendikäs materiaali, ihmiset tuntevat jo puun hyvät ominaisuudet entuudestaan. Näin voimme siirtyä suoraan keskustelemaan tärkeimmästä asiasta eli hyvästä muotoilusta, Hänninen päättää.

Kraa Kraa oli mukana Trähus Karnevalen -tapahtumassa Tuusulan Krapilla elokuussa 2018. 

Matti Hänninen on Kraa Kraan perustaja

11.9.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste