Thomas haluaa palauttaa maalaisjärjen rakentamiseen

Kun Tho­mas Norei­la sai vaka­via ter­vey­son­gel­mia työ­pai­kal­laan, syy löy­tyi vet­ty­nees­tä toi­mis­to­ta­los­ta. Raken­tei­den home- ja mik­ro­bi­mää­rät ylit­ti­vät sal­li­tut raja-arvot mil­joo­na­ker­tai­ses­ti. Kata­stro­fin ainek­sis­ta kuo­riu­tui elä­män­teh­tä­vä, jol­le on tilaus­ta: ter­veel­lis­ten ja aikaa kes­tä­vien talo­jen raken­ta­mi­nen.

– Ast­ma ja tok­si­nen oireyh­ty­mä jäi­vät eli­ni­käi­sik­si mat­ka­muis­toik­si, mut­ta nii­den kans­sa olen jo oppi­nut tule­maan toi­meen. Pro­ses­si oli kui­ten­kin val­ta­va hen­ki­nen pon­nis­tus. Samal­la sil­mä­ni avau­tui­vat lopul­li­ses­ti sil­le, kuin­ka syväs­tä yhteis­kun­nal­li­ses­ta ongel­mas­ta sisäil­ma­vyyh­dis­sä oikeas­taan on kyse, Norei­la ker­too vuon­na 2006 alka­nees­ta kamp­pai­lus­ta, joka tuli pait­si muo­vaa­maan hänen iden­ti­teet­tin­sä uusik­si myös toi­mi­maan läh­tö­lau­kauk­se­na pit­kä­ai­kai­sen haa­veen toteu­tu­mi­sel­le.

– Home oli hyvin lähel­lä vie­dä sekä työ­ky­ky­ni että usko­ni tule­vai­suu­teen. Ilman sitä koke­mus­ta en kui­ten­kaan voi­si tänä päi­vä­nä yhtä hyvin aut­taa mui­ta, ter­veel­li­seen ja kes­tä­vään asu­mi­seen eri­kois­tu­neen Trä Grou­pin toi­nen perus­ta­ja Norei­la sanoo.

Rapakunnosta sukupolvenvaihdokseen

Arvioi­den mukaan joka vii­des suo­ma­lai­nen altis­tuu päi­vit­täin hai­tal­li­sel­le sisäil­mal­le joko koto­naan tai siel­lä mis­sä päi­vän­sä viet­tää. Kun­nat ja kau­pun­git käy­vät toi­vot­ta­mal­ta vai­kut­ta­vaa sisäil­ma­so­taa, joka nie­lee mil­jar­de­ja. Vaka­vas­ti sai­ras­tu­neet home­pa­ko­lai­set saat­ta­vat menet­tää pait­si ter­vey­ten­sä myös koko elä­män­työn­sä ja omai­suu­ten­sa asu­mis­kel­vot­to­mak­si muut­tu­neen kotin­sa muka­na.

Pahim­mil­laan Norei­la oli niin huo­nos­sa kun­nos­sa, ettei hän jak­sa­nut työn­tää las­ten­rat­tai­ta. Sul­ka­pal­loa MM-tasol­­la pelan­neel­le aktii­vi­liik­ku­jal­le kehon romah­dus oli krii­sin paik­ka – oli­han hän aina huo­leh­ti­nut fysii­kas­taan poik­keuk­sel­li­sen hyvin.

– Onnek­se­ni minul­la oli asi­aan vih­kiy­ty­nyt työ­ter­veys­lää­kä­ri, jol­la oli home­hai­tois­ta oma­koh­tai­sia koke­muk­sia. Työ­paik­ka­seu­ran­ta vah­vis­ti tilan­teen, ja sain ast­­ma- ja OTDS-diag­­noo­­sin sekä todis­tuk­set seit­se­mäl­tä eri eri­kois­lää­kä­ril­tä. Työ­nan­ta­ja­ni oli myö­tä­mie­li­nen ja viran­omai­set kiel­si­vät tilan jul­ki­sen käy­tön. Luu­lin asian rat­ken­neen.

Norei­lan yllä­tyk­sek­si vakuu­tus­yh­tiö kiel­täy­tyi usko­mas­ta, että sai­ras­tu­mi­nen oli työ­pe­räis­tä.

Kol­me vuot­ta kes­tä­neen oikeus­pro­ses­sin aika­na Norei­la jou­tui teke­mään kai­ken itse. Aut­ta­via taho­ja kun ei juu­ri löy­ty­nyt esi­mer­kik­si yksi­tyis­koh­tien sel­vit­tä­mi­seen tai oikei­den juris­tien löy­tä­mi­seen. Sisuk­kuus kui­ten­kin kan­nat­ti. Vuon­na 2010 Norei­la sai vakuu­tusoi­keu­del­ta puol­ta­van pää­tök­sen. Ja yhtäk­kiä asiat lok­sah­ti­vat pai­koil­leen.

– Lap­se­na olin unel­moi­nut puuse­pän amma­tis­ta, ja nuo­re­na aikui­se­na ryh­dyin perin­ne­ra­ken­nus­mes­ta­rin kisäl­lik­si. Jo sil­loin kiin­nos­tuin val­ta­vas­ti perin­tei­sis­tä muo­vit­to­mis­ta, kemi­kaa­lit­to­mis­ta ja luon­nol­li­sis­ta mene­tel­mis­tä, joil­la aikai­sem­min raken­net­tiin. Vas­taus­ta ei siis tar­vin­nut kau­aa hakea, kun oppi-isä­­ni Leif Slot­te kysyi, haluai­sin­ko suku­pol­ven­vaih­dok­sen myö­tä jat­kaa arvos­te­tun perin­ne­ra­ken­nus­yri­tyk­sen vetä­jä­nä.

Tho­mas Norei­lan innos­tus raken­ta­mi­seen alkoi jo lap­se­na Kal­­le-fafan vers­taas­sa Ahve­nan­maal­la.
Terveellistä ja kestävää perinteisillä menetelmillä

Tho­mas Norei­lan luot­saa­ma­na perin­ne­ra­ken­ta­mi­sen asian­tun­ti­jay­ri­tys Trä­hus muut­ti Poh­jan­maal­ta Tuusu­laan, ja sai rin­nal­leen sisa­ryh­tiön. Trä­hem kes­kit­tyy koko­pui­siin keit­tiöi­hin sekä kes­tä­vään puu­tar­ha­suun­nit­te­luun.

– On tiet­ty­jä raken­nus­fy­si­kaa­li­sia lake­ja, joi­ta ei voi ohit­taa. Perin­tei­ses­tä raken­ta­mi­ses­ta tutut tavat, kuten esi­mer­kik­si tuu­let­tu­van ala­poh­jan, viis­to­ka­ton ja pai­no­voi­mai­sen ilman­vaih­don hyö­dyn­tä­mi­nen, ovat ajan saa­tos­sa todis­ta­neet toi­mi­vuu­ten­sa – siis­pä käy­täm­me nii­tä. Nyky­ra­ken­ta­mi­sen moni­mut­kai­suus on syn­nyt­tä­nyt niin ris­kialt­tii­ta ja vai­keas­ti hal­lit­ta­via raken­nel­mia, ettei­vät ne enää toi­mi ihmi­sel­le suo­siol­li­sel­la taval­la. Talon tulee oikein hoi­det­tu­na pal­vel­la sato­ja vuo­sia, ei sai­ras­tut­taa asuk­kai­taan.

Homeal­tis­tu­mi­sen aiheut­ta­ma paha sai­ras­tu­mi­nen herät­ti Tho­mas Norei­lan puu­ra­ken­ta­mi­sen yli­ver­tai­siin omi­nai­suuk­siin. – Puul­la­kin voi­daan raken­taa eri tavoin, mut­ta uskon sii­hen, että his­to­rias­ta löy­tyy par­haim­mat vas­tauk­set sil­le, kuin­ka raken­taa ter­veel­li­ses­ti ja kes­tä­väs­ti myös tule­vai­suut­ta var­ten, hän tote­aa.

Eri­tyi­sen iloi­nen Norei­la on sii­tä, että kun­nat ja kau­pun­git ovat pik­ku­hil­jaa havah­tu­mas­sa sii­hen, että lyhyt­nä­köi­sel­lä bud­je­toin­nil­la sisäil­maon­gel­mat tapaa­vat läh­teä hal­lit­se­mat­to­maan kii­to­lauk­kaan. Home ei häviä kemi­kaa­leil­la tai kap­se­loin­neil­la, eikä hen­gi­ty­sil­ma para­ne ilmas­toin­ti­ka­na­via sul­ke­mal­la. Päin vas­toin: mikä­li raken­nuk­seen on asen­net­tu koneel­li­nen ilman­vaih­to, sen sul­ke­mi­nen aiheut­taa var­mas­ti ongel­mia.

Myös taval­li­set suo­ma­lai­set ovat ylei­sen ter­vey­stren­din innoit­ta­mi­na läh­te­neet otta­maan sel­vää sii­tä, mil­lai­nen on ter­veel­li­nen asun­to, talo tai esi­mer­kik­si päi­vä­ko­ti, ja monet osaa­vat jo vaa­tia vas­ti­net­ta rahoil­leen. Mikä tahan­sa ei enää mene läpi.

Norei­lan mis­sio on hyvin yksin­ker­tai­nen.

– Haluan palaut­taa maa­lais­jär­jen raken­ta­mi­seen. Fik­sul­la raken­ta­mi­sel­la saa­daan aikaan kes­tä­viä ympä­ris­tö­jä, joi­ta ei tar­vit­se kor­ja­ta koko ajan. Rahaa sääs­tyy ja ihmi­set pysy­vät ter­vei­nä. Raken­ta­mi­sen ker­ta­käyt­tö­kult­tuu­ri on nyt näh­ty.

25.1.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Myynti & Neuvonta
Thomas Noreila
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Asiakaspalvelu
Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
+358 40 513 2200
Tiedustelut
info@trahus.fi
Taloushallinto
laskutus@trahus.fi

Ota yhteyttä

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluat­ko kuul­la lisää van­hois­ta talois­ta, perin­tei­sis­tä raken­nus­me­ne­tel­mis­tä ja kes­tä­väs­tä asu­mi­ses­ta?

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te