Thomas haluaa palauttaa maalaisjärjen rakentamiseen
Kun Thomas Noreila sai vakavia terveysongelmia työpaikallaan, syy löytyi vettyneestä toimistotalosta. Rakenteiden home- ja mikrobimäärät ylittivät sallitut raja-arvot miljoonakertaisesti. Katastrofin aineksista kuoriutui elämäntehtävä, jolle on tilausta: terveellisten ja aikaa kestävien talojen rakentaminen.
– Astma ja toksinen oireyhtymä jäivät elinikäisiksi matkamuistoiksi, mutta niiden kanssa olen jo oppinut tulemaan toimeen. Prosessi oli kuitenkin valtava henkinen ponnistus. Samalla silmäni avautuivat lopullisesti sille, kuinka syvästä yhteiskunnallisesta ongelmasta sisäilmavyyhdissä oikeastaan on kyse, Noreila kertoo vuonna 2006 alkaneesta kamppailusta, joka tuli paitsi muovaamaan hänen identiteettinsä uusiksi myös toimimaan lähtölaukauksena pitkäaikaisen haaveen toteutumiselle.
– Home oli hyvin lähellä viedä sekä työkykyni että uskoni tulevaisuuteen. Ilman sitä kokemusta en kuitenkaan voisi tänä päivänä yhtä hyvin auttaa muita, terveelliseen ja kestävään asumiseen erikoistuneen Trä Groupin toinen perustaja Noreila sanoo.
Rapakunnosta sukupolvenvaihdokseen
Arvioiden mukaan joka viides suomalainen altistuu päivittäin haitalliselle sisäilmalle joko kotonaan tai siellä missä päivänsä viettää. Kunnat ja kaupungit käyvät toivottamalta vaikuttavaa sisäilmasotaa, joka nielee miljardeja. Vakavasti sairastuneet homepakolaiset saattavat menettää paitsi terveytensä myös koko elämäntyönsä ja omaisuutensa asumiskelvottomaksi muuttuneen kotinsa mukana.
Pahimmillaan Noreila oli niin huonossa kunnossa, ettei hän jaksanut työntää lastenrattaita. Sulkapalloa MM-tasolla pelanneelle aktiiviliikkujalle kehon romahdus oli kriisin paikka – olihan hän aina huolehtinut fysiikastaan poikkeuksellisen hyvin.
– Onnekseni minulla oli asiaan vihkiytynyt työterveyslääkäri, jolla oli homehaitoista omakohtaisia kokemuksia. Työpaikkaseuranta vahvisti tilanteen, ja sain astma- ja OTDS-diagnoosin sekä todistukset seitsemältä eri erikoislääkäriltä. Työnantajani oli myötämielinen ja viranomaiset kielsivät tilan julkisen käytön. Luulin asian ratkenneen.
Noreilan yllätykseksi vakuutusyhtiö kieltäytyi uskomasta, että sairastuminen oli työperäistä.
Kolme vuotta kestäneen oikeusprosessin aikana Noreila joutui tekemään kaiken itse. Auttavia tahoja kun ei juuri löytynyt esimerkiksi yksityiskohtien selvittämiseen tai oikeiden juristien löytämiseen. Sisukkuus kuitenkin kannatti. Vuonna 2010 Noreila sai vakuutusoikeudelta puoltavan päätöksen. Ja yhtäkkiä asiat loksahtivat paikoilleen.
– Lapsena olin unelmoinut puusepän ammatista, ja nuorena aikuisena ryhdyin perinnerakennusmestarin kisälliksi. Jo silloin kiinnostuin valtavasti perinteisistä muovittomista, kemikaalittomista ja luonnollisista menetelmistä, joilla aikaisemmin rakennettiin. Vastausta ei siis tarvinnut kauaa hakea, kun oppi-isäni Leif Slotte kysyi, haluaisinko sukupolvenvaihdoksen myötä jatkaa arvostetun perinnerakennusyrityksen vetäjänä.
Terveellistä ja kestävää perinteisillä menetelmillä
Thomas Noreilan luotsaamana perinnerakentamisen asiantuntijayritys Trähus muutti Pohjanmaalta Tuusulaan, ja sai rinnalleen sisaryhtiön. Trähem keskittyy kokopuisiin keittiöihin sekä kestävään puutarhasuunnitteluun.
– On tiettyjä rakennusfysikaalisia lakeja, joita ei voi ohittaa. Perinteisestä rakentamisesta tutut tavat, kuten esimerkiksi tuulettuvan alapohjan, viistokaton ja painovoimaisen ilmanvaihdon hyödyntäminen, ovat ajan saatossa todistaneet toimivuutensa – siispä käytämme niitä. Nykyrakentamisen monimutkaisuus on synnyttänyt niin riskialttiita ja vaikeasti hallittavia rakennelmia, etteivät ne enää toimi ihmiselle suosiollisella tavalla. Talon tulee oikein hoidettuna palvella satoja vuosia, ei sairastuttaa asukkaitaan.
Erityisen iloinen Noreila on siitä, että kunnat ja kaupungit ovat pikkuhiljaa havahtumassa siihen, että lyhytnäköisellä budjetoinnilla sisäilmaongelmat tapaavat lähteä hallitsemattomaan kiitolaukkaan. Home ei häviä kemikaaleilla tai kapseloinneilla, eikä hengitysilma parane ilmastointikanavia sulkemalla. Päin vastoin: mikäli rakennukseen on asennettu koneellinen ilmanvaihto, sen sulkeminen aiheuttaa varmasti ongelmia.
Myös tavalliset suomalaiset ovat yleisen terveystrendin innoittamina lähteneet ottamaan selvää siitä, millainen on terveellinen asunto, talo tai esimerkiksi päiväkoti, ja monet osaavat jo vaatia vastinetta rahoilleen. Mikä tahansa ei enää mene läpi.
Noreilan missio on hyvin yksinkertainen.
– Haluan palauttaa maalaisjärjen rakentamiseen. Fiksulla rakentamisella saadaan aikaan kestäviä ympäristöjä, joita ei tarvitse korjata koko ajan. Rahaa säästyy ja ihmiset pysyvät terveinä. Rakentamisen kertakäyttökulttuuri on nyt nähty.