Käyttötarkoitus määrittää entisöinnin ja verhoilun materiaalivalinnat
Porvoolaisten Antiikki & Restaurointi Laurilan Sanna Laurila sekä Verhoomo Stoppan Eva Jägerholm-Brunberg ovat kunnostaneet vuosia uusimaalaisten asiakkaidensa huonekaluja aina 1700-luvun antiikkiaareista tuoreempiin IKEA-löytöihin. Kaksikko jakaa mielellään osaamistaan myös omia projekteja tekeville. Millaiset huonekalut sopivat puutalon pariksi, ja millaisia asioita tulisi ottaa huomioon kunnostusprojektin eri vaiheissa?
– Aiemmin ajateltiin tiukasti, että vanhan puutalon pariksi sopivat ainoastaan aikakauteen sopivat huonekalut, ja vallalla oleva ajatus oli, että niiden tulisi olla eräänlaisia aikakapseleita kyseiseen aikakauteen. Nykyään sisustuksessa sallitaan enemmän vapautta: uuden ja vanhan vuoropuhelua, sekä koteja, jotka on tehty arjen elämistä, ei museointia varten. Erityisesti nuoret pariskunnat ja perheet haluavat kunnostaa ja kunnostuttaa myös tuoreempia design-löytöjä sekä jopa täyspuisia IKEA-kalusteita vastaiskuna kertakäyttökulttuurille. Tietysti taiten tehdyt täyspuukalusteet ovat edelleen luonteva pari käsityötaitoja edustavalle puutalolle, Sanna Laurila ja Eva Jägerholm-Brunberg kertovat.
– Jos vanhoja huonekaluja ei ole tullut perintönä, niitä löytyy onneksi hyvin ja kohtuuhintaisina esimerkiksi alan liikkeistä, verkon kauppapaikoilta sekä myös erityisesti suurimpien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevilta kirpputoreilta. Valmiiksi kunnostetuista joutuu tietysti maksamaan enemmän, mutta mieluisan huonekalun löytyessä kannattaa pitää mielessä, että myös niiden rakenteita voi korjata pintakäsittelyn sekä verhoilun lisäksi, Laurila muistuttaa.
Asiakkaan kanssa kommunikointi on tärkeä osa työtä
– Jokainen huonekalu kertoo valmistusajankohdan materiaalivalinnoista, työmenetelmistä sekä tekijän osaamisesta. On asiakkaan päätettävissä, kuinka paljon tätä halutaan jättää näkyviin. Tärkeää on myös miettiä kalusteen käyttötarkoitusta jo kunnostustyön suunnitteluvaiheessa. Kyselemme asiakkaan elämäntilanteesta, kuten pienistä lapsista ja karvaisista perheenjäsenistä, heti kun alamme miettiä esimerkiksi pintakäsittelyaineita tai verhoilukankaita, Laurila ja Jägerholm-Brunberg kertovat asiakastyön alkuvaiheista.
– Puuhuonekalujen kohdalla voidaan esimerkiksi korjata murtuneita jalkoja ja liitoksia sekä paikata viilujen repeämiä ennen varsinaisen pintakäsittelyn uusimista. Työn edetessä sekä ammattilaiselle että asiakkaalle voi välillä tulla yllätyksenä se, millaisia kalusteen alkuperäinen pinta sekä käytetty puulaji onkaan. Niinpä tapana on pitää asiakas ajan tasalla työn etenemisestä, Laurila ja Jägerholm-Brunberg kertovat työstään.
Huonekalun sijoittelu ja asukkaan elämäntyyli määrittävät kangasvalintoja
– Huonekalujen verhoiluun kuuluu usein myös pehmusteiden uusiminen. Ennen 1900-luvun puoliväliä täytteenä käytettiin pääasiallisesti mm. meriheinää, jouhta ja haapalastua, joka aseteltiin paikalleen ja muotoiltiin säkkikangasta käyttäen hitaasti pryylaten ja ommellen. Lisähaastetta verhoiluun toivat erilaiset jousitukset. 1950-luvulta eteenpäin ensin vaahtokumi ja myöhemmin vaahtomuovi yleistyivät huonekalujen täytteenä. Vaahtomuovista tulevat pehmusteet vaativat vähemmän aikaa kuin perinteiset materiaalit, mutta itse materiaalina vaahtomuovi on kalliimpaa. Uudelleenverhoilussa pyrin aina olemaan uskollinen aikakauden menetelmille, jos se vaan asiakkaalle sopii, Jägerholm-Brunberg kertoo eri vaihtoehdoista.
– Verhoilukankaita on tänä päivänä tarjolla runsaasti, ja asiakas voi joko olla uskollinen aikakauden tyylille, tai sitten päättää tehdä jotain ihan muuta. Huonekalun sijoittaminen yksityiseen kotiin tai julkiseen tilaan sanelee kankaan kulutuksenkestovaatimukset. Lapsi- ja lemmikkiperheissä vesipestävä tai likaa hylkivä kangas voi olla toivottu vaihtoehto. Luonnonmateriaaleista valinnan voi tehdä esimerkiksi puuvillan, villan ja pellavan välillä. Kymmenien sävyvaihtoehtojen lisäksi voi miettiä, että haluaako huonekaluun yksivärisen, kuvioidun tai kutomalla luodun tekstuuripinnan. Vaihtoehtoja on tosiaan loputtomasti, ja hyvä verhoilija auttaa asiakasta rajaamaan valintoja. Hyvä kangasvalinta tuo huonekalun muotokielen kauniisti esiin, ja kestää katseita aina vuosikymmenten päässä olevaan seuraavaan verhoilukertaan asti, Jägerholm-Brunberg päättää.