Kotiseutuliitto säilyttävän korjaamisen ja kulttuuriperinnön siirtämisen asialla
Elokuinen Trähus Karnevalen on osa 70 vuotta täyttävän Suomen Kotiseutuliiton Valtakunnallisia kotiseutupäiviä. Krapin alueella liiton osaaminen näkyy erityisesti kahdessa asiassa: säilyttävän korjaamisen asiantuntemuksessa sekä paikallisen kulttuuriperinnön siirtämiseen keskittyvän Mestarit & kisällit -hankkeen työpajassa.
Suomen Kotiseutuliitto on vuonna 1949 perustettu kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö, kotiseututyön edunvalvoja sekä maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Jokakesäiset Valtakunnalliset kotiseutupäivät, kotiseututyön vuoden huipentuma ja 70 vuotta täyttävän Kotiseutuliiton päätapahtuma, vietetään tänä kesänä Tuusulassa. Trähus Karnevalen -tapahtumassa voi tutustua liiton kahteen toimintaan: Seurantalojen korjausavustuksiin sekä Mestarit & kisällit -toimintaan.
Yksi Kotiseutuliiton tehtävistä on tukea ympäri maata rakennettujen seurantalojen säilyttämistä ja korjaamista.
– Suomessa on yli 2 500 seurantaloa, joista vanhimmat ovat 1880-luvulta. Niillä on pitkä historia avoimessa kansalaistoiminnassa. Seurantaloissa tanssitaan, soitetaan, lauletaan sekä järjestetään kokouksia, myyjäisiä, näyttelyitä, kursseja ja juhlia. Yksi kotiseutuliiton tehtävistä on ylläpitää tätä rakennusperintöä. Pieni kahden hengen tiimimme, minä rakennustutkija-arkkitehti sekä hankesihteeri-tiedottaja, vastaamme mm. seurantaloille myönnettävien korjausavustusten hallinnoinnista sekä avustuksensaajien neuvonnasta, kertoo rakennustutkija Lasse Majuri.
Vuosittain Kotiseutuliitto myöntää yhteistyössä Seurantalojen neuvottelukuntaan kuuluvien järjestöjen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön, ympäristöministeriön, Museoviraston ja Kuntaliiton kanssa korjausavustuksia keskimäärin 1,7 miljoonan euron edestä. Hakemuksia tulee keskimäärin 250–300 kappaletta, joista noin 70% hyväksytään, ja avustuksen keskimääräinen suuruus on 10 100€.
– Vuosittainen hakuaika on syyskuussa, ja avustuspäätökset tulevat maaliskuussa. Korjausavustuksen hakeminen, käyttäminen ja selvittäminen mielletään joskus vaikeaksi ja byrokraattiseksi. Perinteisten materiaalien ja työtapojen pelätään tulevan yhdistyksille kalliiksi. Seurantalotoimiston päälinjaus on, että avustettavien korjausten tulee sekä auttaa säilyttämään alueiden matalan kynnyksen kokoontumispaikkoja, että talojen kulttuurihistoriallisia arvoja. Säilyttävä korjausrakentaminen on vanhojen talojen ehdoilla tehtäviä toimenpiteitä, perinteisten korjausmenetelmien ylläpitämistä sekä terveellisten korjattujen rakennusten aikaansaamista. Uusimisen sijaan ensisijaista on korjata. Tämä on myös kestävän kehityksen mukaista, Majuri toteaa.
Trähus Karnevalen -tapahtumassa seurantalotoimiston edustajat toivovat voivansa verkostoitua erityisesti säilyttävän korjaamisen suunnittelijoiden, rakentajien ja rakennusyrittäjien kanssa sekä tavata asiakkaitaan.
Kulttuuriperintö yhdistää kaikkia mukulasta mummoon
Kotiseutuliiton juhlavuoden kärkihankkeeksi on nostettu paikallisuuteen ja kulttuuriperintöön keskittyvä Mestarit & kisällit -toiminta.
– Kotiseututyö mielletään usein ylhäältä alaspäin tapahtuvaksi, kulttuurihistoriaa painottavaksi jutuksi. Kotiseututyö koskee kuitenkin jokaista ja kulttuuriperintö on paitsi historian havinaa ja vanhoja perinteitä, myös alati kehittyvä, elävä juttu. Mestarit & kisällit -toiminnassa lapset, nuoret ja eläkeläiset kohtaavat paikallisen kulttuuriperinnön äärellä. Eri-ikäisistä koostuvissa ryhmissä tutustutaan uusiin kotikulmiin uusine ja vanhoine piirteineen, kerto hankkeen koordinaattori Maikku Talvitie.
Trähus Karnevalen -tapahtumassa hanke näkyy yhdessä tutkimiseen keskittyvän, taiteilun, askartelun ja selfieiden täyteisen työpajan muodossa.
– Työpaja soveltuu kaikille vauvasta vaariin ja mukulasta mummoon, sillä jokainen on oman kotiseutunsa asiantuntija. Odotan yllättäviä kohtaamisia, innokkaista askartelijoita ja omien kotikulmien hehkuttajia. Jos olet kotiseututoimija ja haluaisit jutella Mestarit & kisällit -toiminnan järjestämisestä omassa toiminnassasi, tule siinäkin tapauksessa vetämään hihasta, Talvitie päättää.
Trähus Karnevalen järjestetään jälleen Tuusulan Krapihovissa sunnuntaina 11.8.2019 klo 10–17.
Kuvat: Suomen Kotiseutuliitto