Kevät toi, kevät toi maalarin – restaurointimestarin kevätvinkit
Kevään kolkutellessa jo ovella kannattaa suunnata katse erityisesti talon alapohjan ja kellarin suuntaan. Myös ulkoseinien maalaus on kevään ensimmäisiä töitä. Aina ehjä maalipinta ei kuitenkaan kerro koko totuutta talon hyvinvoinnista. Lue restaurointimestarimme vinkit aiheeseen.
Jos pihalla on vielä lunta, kannattaa ensi töikseen kiinnittää huomiota hangessa näkyviin jälkiin.
– Jos eläimen jäljet johtavat toistuvasti sokkelin tai hirren rakoon, kannattaa olla tarkkana. Luultavasti joku tai jotkut eläimet pitävät alapohjaa majapaikkanaan, mikä ei tietenkään ole toivottua. Eläimet saattavat kaivella ja jyrsiä alapohjaa, ja pahimmassa tapauksessa kuolla sinne aiheuttaen mädäntyessään inhottavia hajuhaittoja. Tällaiset kulkureitit kannattaakin aina tukkia, Trähusin restaurointimestari Jukka Mähönen toteaa.
Salaojien puuttuminen ja väärät kaadot johtavat ongelmiin
Mahdollisen lumipeitteen sulaessa kannattaa katse suunnata maan tasalle.
– Sulavan lumen liikkeitä kannattaa seurata. Pieni määrä vettä kellarissa tai alapohjassa ei haittaa, jos alapohjan tuuletus on kunnossa. Jos kellari ja/tai talon alapohja kastuvat kunnolla, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin tilanteen korjaamiseksi. Pääsääntöisesti ongelmat johtuvat salaojien puutteesta tai huonoista kaadoista ulkopuolella, eli sulavat vedet ohjautuvat talon alle eivätkä poispäin talolta. Salaojitus ja pintojen oikeaoppiset kaadot ratkaisevat usein ongelman, Mähönen toteaa.
– Kissanluukkujen avaamisen ajankohdasta liikkuu erilaisia näkemyksiä. Oma ohjeeni on, että luukut kannattaa avata vasta kun lämpötila pysyy ympäri vuorokauden plussan puolella, Mähönen opastaa.
Maalivalinta vaikuttaa koko talon hyvinvointiin
Kevään ensimmäisiä töitä on myös talon ulkomaalaustyöt. Kevät on hyvää aikaa maalaamiseen, sillä ilma on silloin yleensä kuivempaa kuin myöhemmin kesällä. Ilmassa on myös vähemmän hyönteisiä, jotka jäävät helposti kiinni maalattuun pintaan.
Mutta mistä tietää, koska ulkomaalaustyöt ovat ajankohtaisia?
Aina ei kannata tuijottaa edellistä maalauskertaa. Esimerkiksi, jos talo sijaitsee tuulisella rannikolla tai siihen porottaa aurinko koko päivän, tulee maalaus tehdä paljon useammin kuin suojaisella paikalla. Rapiseva maali on tietysti varma merkki maalaustarpeesta samoin kuin haalistunut tai kulunut pinta. Likaiselta näyttävälle maalipinnalle riittää usein myös maalipinnan puhdistus uuden maalikerroksen sijaan.
Maalipinta ei aina kerro koko totuutta
Joskus silmämääräisesti ehjän maalipinnan allakin voi muhia ikävä yllätys. Jos väärä maali tai liian paksut maalikerrokset estävät talon luonnollisen hengittävyyden, kosteus kertyy väärään paikkaan, ja puu alkaa lahota maalin alla. Kivitaloissa kalvomaiselle maalipinnan alle jäänyt kosteus puolestaan saattaa jauhaa kiven hiekaksi. Näissä tilanteissa kannattaa aina kysyä ammattilaisen näkemystä sopivan maalin valintaan.
Huoltomaalauksen maalinvalintaan vaikuttaa edellinen maalityyppi. Esimerkiksi punamultamaalia voi käyttää ainoastaan aiemmin punamullatuilla pinnoilla. Jos siis et ole varma millaisella maalilla kotisi on edellisen kerran maalattu, tai sinulla on muita kysymyksiä maalaukseen liittyen, kannattaa kysyä apua ammattilaiselta.
Olemme mielellämme avuksi pienissä ja suurissa restaurointiprojekteissa. Kutsu ammattilaisemme maksuttomalle katselmuskäynnille:
Thomas Noreila | thomas.noreila@tragroup.fi | +358 40 705 1572