Kun tehdään, tehdään kunnolla. Massatuotantokulttuuriin kyllästyneet kirvesmiehet Kauko Patjas ja Lari Olsoni löysivät kutsumuksensa terveellisestä ja kestävästä rakentamisesta.

– Oli pakko palata rakentamisen juurille ja löytää sieltä tekemisen into uudestaan, miehet toteavat restauroidessaan vanhaa puutaloa Puu-Käpylässä.

Legendaarinen Puu-Käpylän puutarhakaupunginosa Helsingissä on täynnä toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Kumpulan kartanon maille 1920-luvun alussa nousseeseen työläisalueeseen panostettiin paljon jo suunnitteluvaiheessa. Vaikka teollistuminen vaati kaupungeilta nopeita ratkaisuja asuntopulaan, Puu-Käpylässä onnistuttiin poikkeuksellisen hyvin yhdistämään yhteiskunnalliset tarpeet arkkitehtonisiin ja kaavoituksellisiin pyrkimyksiin.

– Tämä on mahtava ympäristö tehdä töitä, Kauko Patjas sanoo mittaillessaan katseellaan restaurointikohteen paljaita hirsiseiniä.

Koko sisus on purettu ja jäljellä on enää talon runko, ikkunat, katto sekä kerrosten väliset portaat. Patjas osoittaa tummuneita kohtia ikkunoiden alla.

– 1980-luvulla tehtiin paljon vanhojen puutalojen näkökulmasta typeriä korjauksia. Täälläkin muun muassa vääränlainen eristys pääsi tekemään tuhojaan aika monessa kohtaa, ja siitähän koitui kosteusvahinkoja ja asukkaille erilaisia oireita. Meidän tehtävämme on poistaa talosta kaikki sinne kuulumaton ja restauroida se sellaisilla materiaaleilla ja menetelmillä, joita tällainen arvokas talovanhus ei säikähdä, hän toteaa.

Kirvesmiehet Lari Olsoni ja Kauko Patjas uusivat vanhan puutalon lattiaa Puu-Käpylässä. Uusiksi menee moni muukin asia, sillä talo oli huonossa kunnossa väärin tehtyjen korjausten jäljiltä.

Terveellinen talo yhtä kuin terveet asukkaat

Ennen perinnerakentamisyhtiö Trähusiin siirtymistään Kauko Patjas toimi runsaan vuosikymmenen verran kirvesmiehenä lukuisissa uudisrakennusprojekteissa.

– Varsinkin massatuotantoasuntojen rakennustapaan liittyvät kyseenalaisuudet alkoivat pikku hiljaa häiritä niin paljon, etten oikein saanut rauhaa itseni kanssa. Huonolaatuista bulkkia myydään kirkkain silmin kalliilla rahalla ihmisille, jotka kuvittelevat saavansa terveellisen ja turvallisen kodin. Halusin tehdä työtä, jonka arvojen takana voin seistä.

Vanhassa puutalossa itsekin asuvalle Patjakselle terveellisyydestä on kehkeytynyt erityisen tärkeä juttu. Viime syksynä hän pyöräili Suomen päästä päähän keräten varoja syövästä parantuneiden lasten ja nuorten kuntoutukseen.

Porvoolainen kirvesmies Kauko Patjas tempaisi kesällä 2017 syöpäkuntoutujien puolesta pyöräilemällä Suomen päästä päähän. – Terveellisyys on tärkeää myös rakentamisessa, hän sanoo.

– Sairaus tuli lähelle äitini ja sisarentyttäreni kautta ja ajattelin, että minun on tehtävä jotain. Nähtyäni dokumentin neljästä naisesta, jotka soutivat Kaliforniasta Australiaan, päätin, että minäkin pystyn auttamaan. Sponsoreita lähti mukavasti mukaan, kilometrejä tuli yli 3 200 ja pyörän selässä vietettyjä päiviä kertyi kuukauden edestä. Matkalla olikin sitten ruhtinaallisesti aikaa miettiä elämän peruskysymyksiä.

Puuartesaaniopintojen kautta Suomen luonnonsuojeluliittoon töihin päätynyt Lari Olsoni kuuli Trähusin työvoimatarpeesta kollegaltaan.

– Puu on elementtini, ja täällä tuntuu, että saan tehdä niitä oikeita asioita. Ei tarvitse kikkailla muovien ja kemikaalien kanssa. Terveellinen talo on yhtä kuin terveet asukkaat, hän summaa.

6.2.2018
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste