Piilomajasta jugendhuvilaksi kasvanut Villa Skogshyddan uudistuu

“Sehän on kuin suuri juusto! Ihanan näköinen!” Villa Skogshyddanissa lapsuutensa viettäneet Ekbergit ihastelevat entisen kotitalonsa uutta ilmettä. “Pelkäsimme että tänne muuttaa puliukkoja ja koko talo pian palaa maantasalle. Todella helpottavaa että se on nyt kunnostettu!” Otto Ekberg huokaa.

 

Isoisän kesähuvilaksi rakennuttama Villa Skogshyddan oli 1940-luvulta lähtien Ekbergin perheen koti. Siihen asti perhe oli asunut Helsinkiläisessä kerrostalossa missä Konditoria Ekberg vieläkin sijaitsee. Sisarukset muistavat lapsuutensa hyvin idyllisenä ja kaikkiaan elämänsä parhaana aikana. “Tässä oli kiipeilyrenkaat joihin juoksin ja hyppäsin koiria karkuun. Ja tuossa nurkassa oli flyygeli.” Herra Ekbergin silmät säteilevät kun muistoja tulvii mieleen. “Tämän uunin äärellä isoäiti kertoi seisseensä kun pommikoneita lensi yli. Hän arveli talon olevan tässä kohtaa kestävimimmillään.” Entisten asukkaiden kuvaukset ovat niin eläväisiä ja lämpimiä että tapahtumat ja tunnelmat voi aistia talossa.

 

Ekbergin suvulta Kauniaisten kaupungin omistukseen siirtynyt Villa Skogshyddan on toiminut vuodesta 1989 lähtien lastentarhana. Sisäilmaongelmien vuoksi päiväkoti lakkautettiin 2013 ja rakennus jäi tyhjilleen. Julkisivultaan rapistunut ja huonokuntoiseksi epäilty arvokiinteistö ei houkutellut ostajia vaan seisoi tyhjillään yli kolme vuotta. Naapuritalossa asunut pariskunta seurasi tilannetta huolissaan ja lopulta päätti ryhtyä toimeen. Siv Lindqvist perheineen perusti vuonna 2016 asunto-osakeyhtiön jonka nimiin Skogshyddan ostettiin. Restaurointityöt aloitettiin heti seuraavana keväänä 2017.

 

Saatsi Arkkitehtien ja Trähusin yhteistyönä toteutettavat restaurointi- ja muutostyöt alkoivat julkisivumaalauksella ja katon pesulla. Puupuhtaaksi kaavittu lautaverhoilu sai pintaansa uuden pellavaöljymaalin ja vanha saumapeltikatto odottaa maalausta. Maalien sävytyksessä mukailtiin jugend-tyylin rakennuksille tyypillistä värimaailmaa. Ikkunoita sekä kauniita puukoristeita nostettiin tehosteväreillä esiin. Muutamia lahonneita hirsiä vaihdettiin ja ikkunoita kitattiin uudelleen. Nyt, kun sisätiloistakin on vaurioituneet osat purettu, voidaan todeta että 110-vuotias Villa Skogshyddan on ikäisekseen varsin hyvässä kunnossa.

 

Seuraavaksi aloitettavat sisärakennustyöt halutaan myös toteuttaa pieteetillä, vanhaa rakennusta kunnioittaen. Arkkitehti Pekka Saatsi suunnittelee rakennuksen jaon erillisiksi asunnoiksi Lindqvistien aikuisille lapsille ja näiden perheille. “Tulevaisuus on vielä avoin, mutta pakkohan tämä talo oli pelastaa!” rouva Lindqvist nauraa.

 

Skogshyddanin sisustuksessa tullaan hyödyntämään jo olemassaolevia elementtejä soveltuvin osin. Vanhat kaakeliuunit tullaan säilyttämään niin tunnelman, lämmityksen kun ilmanvaihdonkin vuoksi. 1980-luvulla koneellistettu ilmanvaihto palautetaan painovoimaiseksi. Kaikki muutostyöt pyritään tekemään niin että ne on myöhemminkin helppo entistää. “Olemme kiitollisia siitä että kaupunki on aikoinaan remontoinut fiksusti. Seiniä sulkiessaan he ovat jättäneet vanhat ovet rakenteiden sisään. Nyt ne kaivetaan esiin ja otetaan uudelleen käyttöön”, Siv Linqvist iloitsee.

 

Purkutöissä on tullut vastaan riemastuttavia muistoja menneiltä vuosikymmeniltä. “Keittiön kattolevyjen alta löytyi vanha Ekbergin konditorian kakkurasia jonka taustapuolelle remonttimies on kirjoittanut terveisensä keittiöremontista vuodelta 1962. Vintiltä taasen löytyi villojen välistä kirjekuori jossa oli päiväkotilasten kirje kotitontulle!” Linqvist ihastelee. “Täässä talossa on todella hyvä tunnelma. Rakennuttajaperhe on arvostanut kauneutta, taidetta ja hyvää ruokaa. Sen voi jotenkin tuntea talossa. Ja täällä on ihana akustiikka. Helposti unohtuu että olemme todellakin pääkaupunkiseudun vilinässä emmekä jossain kaukana maaseudulla”, uusi omistaja kiittelee.

 

Lindqvistien haaveissa on palauttaa myös osa piha-alueen alkuperäisestä loistosta. Puutarha-arkkitehti Paul Ohlssonin suunnittelemasta puutarhasta on jäljellä vain omenapuu sekä jäänteet tenniskentästä. Alkuperäisiä piirustuksia ei ole löytynyt, mutta jälkipolven muistikuviin perustuvia luonnoksia on olemassa. Otto Ekberg muistaa kuinka tontti on ollut järvelle asti avoin ja sinne on laskettu pulkalla kotipihasta. Rannassa on ollut myös uimamökki jonka seinille kondiittori-isä oli taiteillut lohikäärmeitä. “Tässä kohtaa kasvoi 21 metriä korkea kuusi jonka latvasta näkyi Helsinkiin asti. Äiti ei tosin ollut aivan mielissään kiipeämisestä”, Otto Ekberg muistelee poikamaisesti virnistäen.

Skogshyddanin eli “metsämökin” entisöinnin ja sisätilojen uudistuksen arvellaan valmistuvan ensi kesään mennessä.

 

Alun perin pienestä hirsimökistä laajennettu Villa Skogshyddan on arkkitehti Harald Smedbergin ja rakennusmestari Vilho Lekmanin suunnittelema. Se on rakennettu vuosina 1907/13 ja edustaa ajalle tyypillistä kansallisromanttista arkkitehtuuria. Kiinteistö on asemakaavassa suojeltu kulttuurihistoriallisesti sekä alueensa kannalta merkittävä rakennus.

 

19.9.2017
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Thomas Noreila, Founder, CEO
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Ota yhteyttä