Vanhan talon hankinta teki Vesa Virtasesta perinnerakentamisen puolestapuhujan

“Sii­nä ajas­sa kun paket­ti­ta­lot rapis­tu­vat pur­ku­kun­toi­sik­si tämä 300-vuo­­tias sen kun on ja pysyy. Mel­kein teki­si mie­li hat­tua nos­taa joka ker­ta kun tän­ne astuu sisään” sanoo Ruot­sin­pyh­tään van­hal­la ruuk­kia­lu­eel­la myy­mä­lää pyö­rit­tä­vä Vesa Vir­ta­nen.

 

Perin­ne­ra­ken­nus­ma­te­ri­aa­lei­hin ja varao­siin eri­kois­tu­nut Rose­bor­gin myy­mä­lä on toi­mi­nut van­has­sa saha­ra­ken­nuk­ses­sa nyt kah­dek­san vuot­ta. Yri­tys­toi­min­ta sai alkun­sa oman Rose­­borg-nimi­­sen kaup­pa­kiin­teis­tön kun­nos­tuk­ses­ta Lovii­sas­sa. 1920-lukuis­­ta koti­ta­loa var­ten haa­lit­tu­ja varao­sia alkoi hil­jal­leen ker­tyä lii­kaa ja nii­tä ruvet­tiin myy­mään eteen­päin. Samal­la tie­to­tai­to perin­ne­ra­ken­ta­mi­ses­ta kart­tui ja asiak­kai­den kysel­les­sä neu­vo­ja myös herä­si halu aut­taa myös mui­ta kun­nos­ta­jia. “Jos suo­ma­lai­ses­ta raken­nus­pe­rin­nös­tä ei pide­tä huol­ta, se on pian muis­to vain.”

 

Kun­nioi­tus van­ho­ja talo­ja koh­taan sekä huo­li nyky­ra­ken­ta­mi­sen laa­dus­ta ja tule­vai­suu­des­ta kuu­luu Vir­ta­sen puheis­ta. “Meil­le tulee asiak­kai­ta joil­la huo­nos­ta sisäil­mas­ta on koi­tu­nut jo niin paho­ja ter­vey­son­gel­mia, että jopa takan muu­rauk­ses­sa käy­tet­ty vää­rän­lai­nen laas­ti voi aiheut­taa oirei­ta.” Yri­tys aut­taa asiak­kai­taan löy­tä­mään kemi­kaa­lit­to­mia luon­non­ma­te­ri­aa­le­ja raken­nusai­neik­si. Myy­mä­läs­sä myy­dään mm. pin­ko­pah­via, pape­ri­ta­pet­te­ja, savi­maa­le­ja ja puh­das­ta pel­la­va­ri­ve­nau­haa. Mie­len­kiin­toi­sin uutuus on lam­paan­vil­las­ta teh­ty eris­te, joka on sovel­tu­nut kai­kis­ta aller­gi­sim­mal­le­kin asiak­kaal­le.

 

“Useim­piin raken­nus­ma­te­ri­aa­lei­hin – jopa pel­la­va­ri­vei­siin – lisä­tään nykyi­sin täy­te­ai­nei­ta, kuten kier­rä­tys­muo­via. En tie­dä mitä val­mis­ta­jat aja­vat takaa, mut­ta sisäil­man ja raken­nuk­sen hen­git­tä­vyy­den kan­nal­ta suun­taus on kysee­na­lai­nen.” Val­mis­ta­jat eivät mie­lel­lään myös­kään ker­ro tuot­tei­den­sa sisäl­tä­mis­tä lisä­ai­neis­ta, joten maa­han­tuo­jan on olta­va hyvin tark­ka­na. Vii­meis­tään asiak­kaan läh­ties­sä kotiin asia yleen­sä tulee ilmi. Kemi­kaa­le­ja sisäl­tä­vä eris­te voi aller­gi­sim­mal­le asiak­kaal­le jo auto­mat­kan aika­na aiheut­taa sil­mien valu­mis­ta ja hen­ge­nah­dis­tus­ta. “Asia­kas luon­nol­li­ses­ti palaa myy­mä­lääm­me ja etsim­me tilal­le tuot­teen, joka oirei­lua ei aiheu­ta.” Ita­val­las­sa val­mis­tet­ta­vaa lam­paan­vil­lae­ris­tet­tä nyt tes­tail­laan ja ope­tel­laan käyt­tä­mään Suo­men olois­sa. “Tämä on pilot­ti­toi­min­taa. Muu­ta­man vuo­den pääs­tä olem­me taas vii­saam­pia.”

 

Vesa Vir­ta­nen on havain­nut että asiak­kai­den tie­toi­suus raken­ta­mi­ses­ta ja mate­ri­aa­leis­ta on vii­me vuo­si­na kas­va­nut. Rau­ta­kau­pan myy­jää enää aivan varauk­set­ta usko­ta. Hän par­haan­sa mukaan itse kerää ja jakaa tie­toa perin­ne­ra­ken­ta­mi­ses­ta, mitä on luke­nut, koke­nut ja van­hoil­ta vii­sail­ta mie­hil­tä oppi­nut. Maa­­lin­­keit­­to-ohjei­­ta löy­tyy myös yri­tyk­sen koti­si­vuil­la.

 

Raken­nus­mes­ta­ri­na toi­mi­van vai­mon kans­sa tulee raken­ta­mi­ses­ta kes­kus­tel­tua koto­na­kin. Vaik­ka van­ho­jen raken­nus­ten kun­nos­ta­mi­nen voi olla työ­läs­tä ja pro­jek­tit pit­kiä, asi­aan pereh­ty­neel­le perin­ne­ra­ken­ta­mi­nen voi pian tun­tua ainoal­ta oikeal­ta vaih­toeh­dol­ta. Näin kävi myös täl­le paris­kun­nal­le. “Yhtä­kään home­ta­loa en toi­voi­si enää raken­net­ta­van. Suun­nit­te­li­joi­den kou­lu­tuk­ses­sa näki­sin paran­ta­mi­sen varaa ja esi­mer­kik­si raken­nus­paik­ko­jen valin­nas­sa käyt­täi­sin enem­män har­kin­taa. Ei ennen­kään ole suon pääl­le raken­net­tu ja sii­hen on ole­mas­sa syyn­sä. Lää­niä­hän tääl­lä kyl­lä riit­täi­si.”

 

Syk­syn tul­len Rose­bor­gin kysy­tyin tuo­te on oikeaop­pi­nen ikku­na­teip­pi. Toi­mi­va­na lisä­va­rus­tee­na löy­tyy vali­koi­mas­sa myös käsin neu­lo­tut perin­tei­set vil­la­su­kat.

 

Rose­bor­gin tuo­te­va­li­koi­maan pää­see tutus­tu­maan Trä­­hus-Kar­­ne­­vaa­­leil­­la 5.8. Koris­te­maa­laus­työ­pa­jas­sa tes­tai­lem­me savi­maa­le­ja ja sablo­nin tekoa. Ter­ve­tu­loa mukaan!

 

 

2.8.2017
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Myynti & Neuvonta
Thomas Noreila
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Asiakaspalvelu
Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
+358 40 513 2200
Tiedustelut
info@trahus.fi
Taloushallinto
laskutus@trahus.fi

Ota yhteyttä

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluat­ko kuul­la lisää van­hois­ta talois­ta, perin­tei­sis­tä raken­nus­me­ne­tel­mis­tä ja kes­tä­väs­tä asu­mi­ses­ta?

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te