Hirrenveistotaito on Saaren perheessä tullut isän perintönä jo useamman sukupolven ajan

 

Rai­mo Saa­ri on pyö­rit­tä­nyt omaa hir­ren­veis­to­y­ri­tys­tään nyt 30 vuo­den ajan.
Isoi­sän aikaan veis­tä­jät kul­ki­vat kyläs­tä toi­seen, raken­si­vat talon talol­ta ja muu­ten vil­je­li­vät maa­ta. Nykyi­sin toi­min­ta on kes­ki­te­tym­pää ja ympä­ri­vuo­tis­ta.
Hir­ret vali­koi­daan noin vuo­si ennen raken­ta­mis­ta ja kui­va­tus tapah­tuu yhdes­sä pai­kas­sa. Val­miit hir­ret kuor­ma­taan Kuor­ta­neen toi­mi­pis­tees­tä asia­kas­koh­tei­siin eri puo­lil­le Suo­mea.

 

Hir­si­ra­ken­ta­mi­nen on ras­kas­ta fyy­sis­tä työ­tä jota teh­dään sään armoil­la. Se vaa­tii käden­tai­to­ja ja luon­tais­ta kiin­nos­tus­ta alal­le. Par­haim­pi­na vuo­si­na Kuor­ta­neel­la on ollut 11 hir­sia­lan yri­tys­tä joi­den veis­tä­jis­tä suu­ri osa oli Saa­ren kou­lut­ta­mia. Nyky­sin yri­tyk­siä on enää nel­jä. Raa­­ka-ainet­­ta alu­een män­ty­met­sis­sä riit­tää mut­ta uusien teki­jöi­den löy­tä­mi­nen on vai­ke­aa. Saa­ren hir­si­ta­loil­la työs­ken­te­lee täy­siai­kai­ses­ti kol­me ja puo­li hen­ki­löä. Puo­li­kas sik­si että kuo­ri­jaa ei tar­vi­ta jat­ku­vas­ti.

 

Rai­mo Saa­ri uskoo että hir­si­ra­ken­ta­mi­sen kysyn­tä ei suin­kaan ole hii­pu­mas­sa vaan päin­vas­toin. Mitä enem­män home- ja kos­teuson­gel­mis­ta on jul­kis­ta kes­kus­te­lua, sitä enem­män kiin­nos­tus hir­si­ra­ken­nuk­sia koh­taan kas­vaa. Nykyi­sin suu­rin osa asiak­kais­ta raken­nut­taa itsel­leen hir­si­run­koi­sen loma-asun­­non tai piha­sau­nan, mut­ta myös oma­ko­ti­ta­loil­le on kysyn­tää. Lisäk­si raken­ne­taan auto­tal­le­ja, vajo­ja ja katok­sia. Oma­ko­ti­ra­ken­ta­mi­seen Saa­ri suo­sit­taa hir­sien koneel­lis­ta kui­va­tus­ta ali­pai­nees­sa, jot­ta mate­ri­aa­li on var­mas­ti elä­mä­tön­tä ja läpeen­sä kui­vaa. Kui­va­tus koneel­li­ses­ti kes­tää noin vii­kon.

 

Saa­ren hir­si­ta­lot toi­mit­taa noin 7–15 hir­si­ke­hik­koa vuo­des­sa. Kehi­kon kasaa­mi­sen voi teh­dä osaa­va asia­kas itse tai tila­ta kasauk­sen yri­tyk­sen puo­les­ta. Jokai­nen raken­nus on uniik­ki ja käsi­työ­nä veis­tet­ty juu­ri niin kuin se asiak­kaan kans­sa on yhdes­sä suun­ni­tel­tu. Pin­ta­kä­sit­te­lyn ja hir­ren pak­suu­den voi vali­ta itse.

 

Saa­ren hir­si­ta­lot on Trähus–Puutalokarnevaaleilla 5.8. opet­ta­mas­sa hir­ren pii­lut­ta­mis­ta perin­tei­sin mene­tel­min. Myyn­nis­sä on myös van­ho­ja eri­kois­työ­ka­lu­ja.

 

Vil­le Saa­ri isän­sä jalan­jäl­jis­sä

 

 

2.8.2017
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Myynti & Neuvonta
Thomas Noreila
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Asiakaspalvelu
Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
+358 40 513 2200
Tiedustelut
info@trahus.fi
Taloushallinto
laskutus@trahus.fi

Ota yhteyttä

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluat­ko kuul­la lisää van­hois­ta talois­ta, perin­tei­sis­tä raken­nus­me­ne­tel­mis­tä ja kes­tä­väs­tä asu­mi­ses­ta?

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te