Tietoa ja tarvikkeita vanhojen talojen kunnostajille

Oli vuo­si 2003 kun Pia Kuur­ma ja mie­hen­sä sai­vat käsiin­sä suku­ti­lan kaik­ki 28 kun­nos­tet­ta­vaa raken­nus­ta. Paris­kun­ta alkoi kerä­tä navet­taan varao­sik­si van­ho­ja ikku­noi­ta ja ovia. Pai­kal­li­set asuk­kaat halusi­vat aut­taa ja alkoi­vat tuo­da Met­sän­ky­län nave­tal­le myös muu­ta pur­ku­ta­va­raa van­hois­ta talois­ta. Varas­to­jen kas­vaes­sa herä­si pik­ku­hil­jaa aja­tus alkaa myy­mään tar­vik­kei­ta myös muil­le tar­vit­se­vil­le. Kol­men pie­nen lap­sen ja gra­dun kir­joit­ta­mi­sen ohes­sa aloit­tet­tu myyn­ti­työ oli alkuun kol­me tun­tia vii­kos­sa. Tämä oli Pial­le arvo­kas­ta omaa aikaa rak­kaan aiheen paris­sa.

Asiak­kai­den kysel­les­sä lisä­osia ja puut­tu­via tar­vik­kei­ta herä­si tar­ve moni­puo­lis­taa vali­koi­maa ja etsiä val­mis­ta­jia klas­si­sil­le raken­nuso­sil­le joi­ta ei enää käy­tet­ty­nä löy­ty­nyt. Helo­ja ja mui­ta har­vi­nai­sem­pia osia alet­tiin tuo­da ulko­mail­ta. Kos­ka kaik­kea ei enää saa käy­tet­ty­nä, Pia alkoi etsiä käsi­työ­läi­siä sekä teh­tai­ta jot­ka val­mis­ta­vat klas­si­sia raken­nuso­sia van­hoil­la tek­nii­koil­la ja mate­ri­aa­leil­la. Pia halusi pitää van­han kier­rät­tä­mi­sen ja uudis­tuo­tan­non sel­keäs­ti eril­lään. Näin Met­sän­ky­län nave­tan ohel­le syn­tyi uudis­tuo­tan­toon kes­kit­ty­vä Domus Clas­sica.

Hel­sin­gis­sä toi­mi­van kivi­jal­ka­myy­mä­län ohes­sa toi­mi­va verk­ko­kaup­pa on laa­jen­tu­mas­sa myös Ruot­sin mark­ki­noil­le. Tuo­te­va­li­koi­ma on hyvin laa­ja ja tava­ran­toi­mit­ta­jia niin Suo­mes­sa kuin ulko­mail­la on yhteen­sä 250. Yksit­täi­siä sep­piä ja perin­tei­siä per­hey­ri­tyk­siä on löy­ty­nyt ympä­ri Euroop­paa ja useis­ta on tul­lut Pian per­heel­le myös lähei­siä ystä­viä. Tär­ke­ää on kes­ki­näi­nen luot­ta­mus ja kom­mu­ni­kaa­tio. Jos tuot­teen kans­sa on ongel­mia, niis­tä kes­kus­tel­laan ja teh­dään tar­vit­ta­via muu­tok­sia.

Hel­sin­gin yli­opis­tol­la tai­de­his­to­ri­aa ja raken­nus­tai­teen his­to­ri­aa opis­kel­lut mais­te­ri halu­aa työl­lään edis­tää raken­nus­suo­je­lua. Jaka­mal­la tie­toa ja tar­joa­mal­la tur­val­li­sia, hyväk­si todet­tu­ja perin­tei­siä mate­ri­aa­le­ja ja opas­ta­mal­la nii­den käyt­töä Pia Kuur­ma aut­taa mui­ta van­ho­jen talo­jen omis­ta­jia teke­mään kes­tä­viä valin­to­ja. Hän kehot­taa jokais­ta oman kotin­sa kun­nos­ta­jaa ole­maan ylpeä teke­mäs­tään työs­tä. Vain käsi­työ­nä teke­mäl­lä saam­me van­hat talot pelas­tet­tua ja säi­ly­tet­tyä kau­nii­na kotei­na myös seu­raa­vil­le suku­pol­vil­le. Eikä tyy­li­va­lin­nois­sa kan­na­ta olla kovin pedant­ti. Hän itse valit­see kotiin­sa ne kau­neim­mat veti­met ja niin on aina ennen­kin teh­ty!
Olkoon aika­kau­del­taan oikean­lai­set tai vää­rän­lai­set – oma koti saa olla oman näköi­nen.

Hat­tu­lan kodis­ta on tul­lut Pian koko per­heel­le todel­li­nen sydä­men paik­ka, johon myös aikuis­tu­vien las­ten on aina hyvä pala­ta. Nyt 17-vuo­­tias tytär aut­te­lee innois­saan kah­vi­lal­la, poi­ka toi­mii talon­mie­he­nä ja nuo­rim­mai­nen on aivan hul­lu­na tilan eläi­miin, joi­ta hän hoi­taa mie­lel­lään. Alpa­koi­den kave­reik­si on tänä kesä­nä saa­pu­nut myös pari aasia sekä pie­ni pys­ty­har­jai­nen poni. Suu­ren suo­sion saa­nut kah­vi­la on avoin­na sun­nun­tai­sin nave­tan aukio­loai­ko­jen mukaan. Mil­jöö on idyl­li­nen ja lei­von­nai­set iha­nia. Näke­mi­sen arvoi­nen on myös kah­vi­lan ves­sa, joka on äänes­tet­ty Suo­men kau­neim­mak­si!

Tule­vai­suu­des­sa Pia Kuur­ma näkee ter­veel­li­sen raken­ta­mi­sen herät­tä­vän yhä enem­män kiin­nos­tus­ta. Aller­gioi­den ja sisäil­maon­gel­mien saa­des­sa ene­ne­väs­sä mää­rin huo­mio­ta alkaa ihmis­ten kiin­nos­tus tur­val­li­sek­si todet­tui­hin perin­tei­siin raken­nus­ta­poi­hin kas­vaa. Pia Kuur­man molem­mat yri­tyk­set aut­ta­vat asiak­kai­taan koko­nais­val­tai­ses­ti ja asia­kas­suh­teet ovat usein pit­kiä. Hir­ren vaih­dos­ta alka­va pro­jek­ti vie vuo­sien myö­tä sisä­pin­ta­ma­te­ri­aa­lien valin­taan. Trä­hus ja Domus Clas­sica teke­vät yhteis­työ­tä kun­nos­tus­koh­tei­den useis­sa vai­heis­sa. Tär­kein­tä on luot­ta­mus. Käy­tet­tä­vät tuot­teet ja työ­me­ne­tel­mät ovat osoit­ta­neet toi­mi­vuu­ten­sa sato­jen vuo­sien saa­tos­sa. Asia­kas voi nuk­kua yön­sä rau­has­sa.

Pia Kuur­man per­heel­le van­ho­jen raken­nus­ten kun­nos­ta­mi­nen, yhdes­sä teke­mi­nen ja mui­den ihmis­ten aut­ta­mi­nen ovat elä­män­ta­pa. Pia innos­tuu suun­nat­to­mas­ti löy­täes­sään asiak­kaal­le rat­kai­sun tai puut­tu­van tuot­teen, olkoon vaik­ka niin­kin pie­ni kuin uunin veto­hih­nan lenk­ki!

“Kylä­läi­set piti­vät kuu­lem­ma hul­lu­na eikä kukaan oli­si usko­nut, mihin se likais­ten van­ho­jen ikku­noi­den rou­daa­mi­nen voi­si vie­lä joh­taa. Mut­ta onnek­si kuu­len tämän vas­ta nyt! ” Pia Kuur­ma nau­raa.

 

Pia Kuur­ma on muka­na Trä­hus – Puu­ta­lo­kar­ne­vaa­leil­la 5.8.

 

12.7.2017
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Myynti & Neuvonta
Thomas Noreila
thomas.noreila@trahus.fi
+358 40 705 1572

Asiakaspalvelu
Riikka Noreila
riikka.noreila@trahus.fi
+358 40 513 2200
Tiedustelut
info@trahus.fi
Taloushallinto
laskutus@trahus.fi

Ota yhteyttä

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluat­ko kuul­la lisää van­hois­ta talois­ta, perin­tei­sis­tä raken­nus­me­ne­tel­mis­tä ja kes­tä­väs­tä asu­mi­ses­ta?

Plea­se lea­ve this field emp­ty.Plea­se lea­ve this field emp­ty.
Tie­to­suo­ja­se­los­te