Maalarimestarin täsmävinkit ulkomaalaukseen, osa 3

Kuiva kevätkeli on mitä otollisin ajankohta ulkomaalauksen tekemiseen. Mutta mitä kaikkea julkisivumaalaukseen liittyy? Lue maalarimestarimme parhaat vinkit. Toisessa osassa keskitymme eri maalaustyövaiheisiin sekä niiden merkitykseen lopputuloksen kannalta.

Juttusarjan ensimmäisen, lähtötilanteen kartoittamiseen keskittyvän osan löydät täältä. Maalin valintaan ja pohjatöihin keskittyvä toinen osa on puolestaan luettavissa täällä.

Malttia maalinlevitykseen ja kuivumiseen

Kun maalaus tehdään pellavaöljymaalilla, ja alustana on joko uusi tai puhdistettu puupinta, maalauskertoja tulee yleensä kolme.

Pohjamaalaus suoritetaan ohennetulla pintamaalilla. Oikea sekoitussuhde ja ohenne tulee tarkistaa aina maalinvalmistajan ohjeista. Pohjamaalipinta on usein läpikuultava. Tarkoituksena on saada ensimmäinen maalikerros imeytymään hyvin puupintaan. Oksalakkaus pellavaöljymaalin alle ennen pohjamaalausta on usein suositeltavaa. Näin saadaan hidastettua mahdollisten oksan värjäytymien syntymistä, Trähusin maalarimestari Pia Puhk kertoo.

Välimaalaus tehdään maalinvalmistajan ohjeista riippuen hieman ohennetulla tai ohentamattomalla tuotteella. Välimaalauksen jälkeen pinta on jo lähes tasaisen ja peittävän maalipinnan näköinen.

Pintamaalaus tehdään välimaalauksen kuivuttua ohentamattomalla tuotteella. Tärkeää on tehdä tasaisia, tiukkaan siveltyjä maalipintoja onnistuneen lopputuloksen saamiseksi. Pellavaöljymaalit työstetäänkin enemmän hiertäen kuin levittäen. Ja huomioitava on, että maali vaatii useamman päivän kuivumisen ennen uusintakäsittelyä.

Vanha maalipinta vaatii kunnon puhdistuksen ennen maalausta

Jos vanha maalipintaa ei poisteta ennen huoltomaalausta, pinta on puhdistettava ennen maalausta.

Puhdistamiseen käytettäviä, yleensä vedellä ohennettavia aineita on erilaisia, ja pinnan likaisuus määrittää puhdistusaineen sekä seoksen vahvuuden. Jos vanha väri pysyy samana, yleensä riittänee yksi pintamaalikerros. Jos taas lähdetään vaihtamaan väriä, maalataan yleensä kahteen kertaan tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi, Puhk päättää.

Jos kaipaat apua ulkomaalausasioissa, voit tilata maalarimestarimme maksuttomalle arviointikäynnille. Kysy lisää asiakasvastaavaltamme Taru Vihneeltä joko taru.vihne@trahus.fi tai 040 585 2220.

2.5.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste