Vanhan puutalon ostaja, muistathan huomioida nämä,
osa 2

Vanha puutalo on monen asumisunelma. Sellaisen ostaminen ja kunnostaminen tuovat kuitenkin mukanaan asioita, joita kannattaa miettiä huolellisesti etukäteen. Tähän juttusarjaan olemme koonneet kymmenien kohteiden perusteella tärkeitä huomioita puutalokaupoille suuntaaville.

Ensimmäinen osa koski talon sijaintia sekä ulospäin näkyviä asioita, ja tässä jälkimmäisessä osassa keskitymme talon sisäpuoleen.

Ilmanvaihto ratkaisee yleensä talon terveyden

Vanhat puutalot on suunniteltu toimiviksi painovoimaisella ilmanvaihdolla. Vuosien saatossa taloihin on kuitenkin saatettu tehdä ratkaisuja, jotka eivät tue talon hyvinvointia: esimerkiksi korvausilmaräppänöitä on suljettu ja tulisijoja on muurattu umpeen.

Näissä tapauksissa ammattitaitoinen kuntotarkastaja osaa ottaa huomioon, millaisia vaikutuksia näillä muutoksilla on ollut talon terveenä pysymiseen sekä asumismukavuuteen. Trähusin ammattilaisilta on puolestaan mahdollista saada hyvä arvio siitä, millaisin toimenpitein talon toimivuus voidaan palauttaa. Ja vaikka ilmanvaihdossa ei ongelmia olisikaan, kannattaa ostovaiheessa aina tarkastaa tulisijojen toimivuus, sillä niiden toimintakyvyn palauttaminen on joskus melko työläskin operaatio.

Vanhankaan talon lattian ei kuulu tuntua vetoiselta, vaan yleensä vedontunne kertoo kahdesta asiasta: joko painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta on häiriintynyt, jolloin korvausilma tulee lattiaraoista, tai sitten lattian alla on puutteellinen eristys. Jälkimmäiseen voidaan vaikuttaa lisäämällä eristettä lattian alle alapohjaan, joka kuuluu hyvin tyypillisiin puutalojen korjausprojekteihin, ja josta saa kustannusarvion esimerkiksi Trähusilta.

Märkätilojen ja putkistojen muutokset maksavat aina

Kylpyhuoneiden lisäykset, laajennukset ja siirrot vanhassa talossa saattavat helposti tarkoittaa koko talon putkiston uusimista. Samalla ne vaikuttavat koko talon hyvinvointiin lisääntyneen kosteuskuorman takia. Jos myös liittymä on tulossa uusintaan tai se on vasta uusittu, kannattaa samalla kerralla uusia kaikki liittymään saakka. Samalla on hyvä valmistautua lämmitysjärjestelmän uusintaan. Tässäkin asiassa palvelemme mielellään asiakkaitamme.

Uudiskohteessa putkitöihin suunnitteluineen budjetoidaan satoja euroja/neliö, ja restaurointikohteessa olevien rakenteiden varjelu ja esille jättö asettaa toteutukselle omat haasteensa. Muut kuin kalustemuutokset (hanat, vessanpytyt jne.) vaativat erillisen LVI-suunnitelman, ja muutoksen suuruudesta riippuen toimenpide- taikka rakennusluvan rakennusvalvonnasta.

Moni työ vaatii arkkitehtisuunnittelua sekä viranomaislupia

Kantaviin rakenteisiin taikka julkisivuihin tehtävät muutokset vaativat aina arkkitehtisuunnittelua ja piirustukset lupaviranomaisia varten. Jos talosta ei ole ajantasaisia piirustuksia olemassa, niin arkkitehti mittaa ja piirtää ne vaadittavilta osin.

Vinttien käyttöönotot, kellarimuutokset ja ikkunoiden sekä ovien muutokset ovat aina rakennusluvanvaraisia toimenpiteitä. Tilanteesta riippuen myös portaikon siirto voi vaatia luvan.

Mietityttääkö jokin vanhan talon ostamisessa? Voit kutsua restaurointi- ja/tai maalarimestarimme kanssasi arvioimaan potentiaalisen kotisi tulevia korjaustarpeita. Kysy lisää asiakasvastaavaltamme Taru Vihneeltä joko taru.vihne@trahus.fi tai 040 585 2220.

25.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste