Lahonkestävän lehtikuusen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa ulkotiloissa

Runsasravinteisilla metsämailla viihtyvä lehtikuusi on kova ja heikosti lahoava puu. Ominaisuuksiensa ansiosta sitä käytetään esimerkiksi ulkokalusteissa ja terasseissa. Sydänpuun kestävyys vastaa kyllästettyä puuta, ja se sopiikin hyvin kohteisiin, jossa halutaan välttää voimakkaita käsittelyjä.

Lehtikuuset (Larix) on mäntykasvien heimoon (Pinaceae) kuuluva havupuusuku. Siihen kuuluu yksitoista lajia. Lehtikuuset ovat saaneet nimensä siitä, että toisin kuin useimmat mäntykasvit, lehtikuuset ovat kesävihantia ja talvehtivat lehdettöminä. 

Lehtikuuset ovat pohjoisen pallonpuoliskon lauhkeiden ja viileiden alueiden puita. Suomessa lehtikuusi ei kasva luonnollisesti, mutta se menestyy hyvin istutettuna. Meillä viljellään etupäässä siperianlehtikuusta (Larix sibirica), joka menestyy Lappia myöten.

Lehtikuusi kasvaa tuoreilla ja runsasravinteisilla metsämailla. Se selviää karummissakin kasvupaikoissa, kunhan se saa riittävästi valoa. Suomessa kuusta ja mäntyä nopeammin kasvava lehtikuusi voi kasvaa jopa 40 metrin korkuiseksi.

Pihkaisuus vaikeuttaa sahaamista ja kuivattamista

Lehtikuusessa on paljon punaruskeaa sydänpuuta, ohut pintapuukerros on kellertävä ja vuosirenkaat erottuvat selvästi. Lehtikuusen puuaines on kovaa, ja jopa niin painavaa, ettei sitä pysty tuoreena uittamaan.

Pihkaisuutensa vuoksi lehtikuusi on hankalaa sahattavaa ja kuivattavaa. Puuaines vääntyy ja halkeilee helposti kuivattaessa. Se kutistuu vähän ja on kohtalaisen säänkestävää. Erityisesti sydänpuu on erittäin lahonkestävää. Vedenalaisissa töissä käytettäessä lehtikuusi muuttuu kivikovaksi ja erittäin pitkäikäiseksi.

Puuaines on helposti halkaistavaa, ja vain heikosti kimmoisaa. Työstö käsin tai koneella on helppoa ja ongelmatonta, mutta esiintyvät oksat ovat kuitenkin kovia ja usein hauraita. Pintakäsittelyt onnistuvat hyvin.

Lehtikuusi pääsee oikeuksiinsa ulkona

Hyvän sään- ja lahonkestävyytensä ansiosta lehtikuusta käytetään etupäässä ulkorakenteisiin, kuten siltoihin, laitureihin, terasseihin ja pihakalusteisiin. Perinteisesti lehtikuusi on sopinut erityisesti veneenrakennukseen, ikkunoihin, oviin ja rappusiin.

Sisällä lehtikuusta löytää erilaisissa puunsepäntöissä sekä sisustuksessa. Sydänpuun kestävyys on lähes kyllästetyn puun tasoa, ja se sopiikin kohteisiin, joissa ei ympäristö- tai terveyssyistä käytetä kyllästysaineita. Sisätiloissa pitkään jatkuva pihkominen sekä mahdollinen ajan mittaan esiintyvä tikkuuntuminen ovat lehtikuusen huonoja puolia.

Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.

16.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste