Nopeakasvuinen tervaleppä on suosittu kalusteissa ja soittimissa

Pehmeys, keveys ja tasainen väritys ovat kaikki syitä sille, miksi lähes koko Euroopan alueella kasvava tervaleppä on monen kalustepuusepän ja kitaranvalmistajan suosikkimateriaali. Tämä kosteissa ympäristöissä viihtyvä puulaji on nykyään myös suosittu materiaali saunoissa ja kylpyhuoneissa.

Tervelepän (Alnus glutinosa) nimen arvellaan olevan peräisin siitä, että isot, tummanvihreät ja kiiltävät lehdet tuntuvat erityisesti nuorina tahmeilta. Puu on levinnyt lähes koko Eurooppaan, ja Suomessakin se kasvaa aina Kemin korkeudella asti. Tervaleppä on nuorena nopeakasvuinen, ja yksittäinen puu voi kasvaa noin 30 metriä korkeaksi.

Tervaleppä kasvaa parhaiten runsasravinteisilla ja kosteilla paikoilla, kuten tulvametsissä, merien ja järvien rannoilla sekä soiden reunoilla. Terveleppä sietää jossain määrin varjoja, mutta ei kuivuutta. Sillä on vankka, tumman kaarnan peittämä runko, voimakkaasti haarautunut runko, ja se pudottaa lehtensä vihreänä, jolloin niistä maatuu hyvää multaa.

Kaatoajankohta, kasvupaikka ja kuivatus vaikuttavat tervalepän sävyyn

Tervalepän puuaines on vaaleaa, mutta se muuttuu ilman ja valon vaikutuksesta punertavaksi. Värin voimakkuuteen vaikuttavat esimerkiksi kaatoajankohta, kasvupaikka sekä kuivatus. Pinta- ja sydänpuu eivät erotu toisistaan.

Puuaines on pehmeää ja kevyttä, ja sen työntäminen ja pintakäsittely on helppoa, mikä tekeekin siitä monen puusepän suosikkimateriaalin. Tummasävyistä alkavaa lahoa esiintyy tervalepässä melko yleisesti, mutta taitava puunkäyttäjä pystyy kiertämään ongelmaa hyvän sommittelun avulla.

Laadukasta materiaalia saadaan kasvattamalla tervaleppää tiheässä, jolloin siitä tulee suorarunkoinen ja oksaton. Tuoreena puu lahoaa helposti, mutta se on lahonkestävää veden alla.

Vaalea ja hyväntuoksuinen tervaleppä löytää tiensä yhä useampaan saunaan

Tervaleppä on oivallista kalustepuuta, jonka lisäksi sitä käytetään paljon koriste- ja käyttöesineisiin. Siitä valmistetaan soittimia, kuten kitaroita ja bassoja, ja sitä käytetään savustuspuruna kalaa savustettaessa.

Pihkaton, tasavärinen ja hyväntuoksuinen tervaleppä sopii erityisen hyvin myös saunan laudepuuksi ja seinäpaneeliksi. Rakenteen keveyden ansiosta se ei kuumene liikaa, ja vaalea väri tuo valoisuutta saunatiloihin. Saunamateriaalina tervaleppää on käytetty vasta muutamia vuosikymmeniä, mutta se on nopeasti noussut yhdeksi Suomen suosituimmista saunamateriaaleista.

Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.

8.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste