Maalarimestarin täsmävinkit ulkomaalaukseen, osa 1

Kuiva kevätkeli on mitä otollisin ajankohta ulkomaalauksen tekemiseen. Mutta mitä kaikkea julkisivumaalaukseen liittyy? Lue maalarimestarimme parhaat vinkit. Ensimmäisessä osassa keskitymme lähtötilanteen kartoittamiseen.

Tässä aikaisemmassa artikkelissa maalarimestarimme sivusi jo ulkomaalaukseen liittyviä teemoja, kuten maalauksen ajankohtaa sekä maalivalinnan ja maalipinnan paksuuden vaikutuksia talon hyvinvointiin. Saamiemme pyyntöjen perusteella jatkamme nyt samasta teemasta vielä lisää.

Ulkomaalin tehtävänä on suojata julkisivulaudoitusta auringolta ja vedeltä sekä antaa haluttu väri rakennukselle. Joskus maalipinnan freesaukseen liittää pelkkä lian pesu, joka voidaan tehdä vedellä ja siivousliinalla, rätillä tai pehmeällä harjalla. Laimea mäntysuopaliuos puolestaan vielä tehostaa pesua.

Lähtötilanteen kartoittaminen vaatii pientä vaivannäköä

Aina pelkkä pesu ei kuitenkaan riitä pelastamaan tilannetta, vaan maalausurakkaan on syytä lähteä. Työ alkaa lähtötilanteen kartoituksella.

Jos maalipinta on halkeillut ja siinä on irtonaista tai muuten huonosti kiinni olevaa maalipintaa, uusintamaalaus ei ”liimaa” niitä paikoilleen. Tällöin maalipinta pitää poistaa vähintään näiltä alueilta, tehdä paikkamaalaus ja sitten vasta maalata koko pinta uudelleen. Myös kokonaiskalvonpaksuus määrittää maalinpoistotarpeen. Jos alla on jo useampia maalikerroksia, täytyy miettiä mahdollisuutta maalinpoistoon, Trähusin maalarimestari Pia Puhk toteaa.  

Toinen huomioitava asia on maalityyppi. Nyrkkisääntönä on, että öljymaalin päälle käytetään ainoastaan öljymaalia, punamullan päälle punamultaa ja niin poispäin. Vanhan maalityypin voi yrittää selvittää esimerkiksi mahdollisesta huoltokirjasta tai muista dokumenteista. Niiden puuttuessa myös vajan ja kellarin kätköistä saattaa myös löytyä vanha purkki, Puhk vinkaa.  

Vaikka maalipinta suojaakin talon julkisivua, ennen maalausta on syytä selvittää, että myös talon rakenteellinen suojaus on kunnossa.

Kannattaa mm. varmistaa, että julkisivulaudoituksen tippanokat ja vaakarimojen kaadot ovat kunnossa. Mahdolliset huonokuntoiset puuosat tulee myös vaihtaa ennen maalausta. Talon hyvinvointiin vaikuttaa myös talon muu kosteudenhallinta: kulkeutuuhan sadevesi poispäin rakennuksesta, ja ovathan tuuletusluukut kunnossa ja oikein käytetty? Harva omistaja osaa myös ajatella kasvillisuuden roolia. Liian lähellä taloa rehevänä kasvavat puut ja pensaat estävät kosteuden haihtumisen laudoituksesta, ja ne pitää karsia ennen maalausurakkaan lähtemistä, Puhk muistuttaa.

Seuraavassa osassa paneudumme maalisävyn valintaan sekä pohjatöihin.

Jos kaipaat apua ulkomaalausasioissa, voit tilata maalarimestarimme maksuttomalle arviointikäynnille. Kysy lisää asiakasvastaavaltamme Taru Vihneeltä joko taru.vihne@trahus.fi tai 040 585 2220.

5.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste