Vanhan puutalon ostaja, muistathan huomioida nämä,
osa 1

Vanha puutalo on monen asumisunelma. Sellaisen ostaminen ja kunnostaminen tuovat kuitenkin mukanaan asioita, joita kannattaa miettiä huolellisesti etukäteen. Tähän juttusarjaan olemme koonneet kymmenien kohteiden perusteella erilaisia huomioita puutalokaupoille suuntaaville. Ensimmäinen osa koskee talon sijaintia sekä ulospäin näkyviä asioita.

Miljöö ratkaisee viihtyvyyden

Siinä missä on helppo ihastua yksittäiseen puutaloon, on myös syytä miettiä sen ympärillä olevaa kokonaisuutta. Onko tontilla muita rakennuksia, jotka kaipaavat kunnostusta, ja kuinka paljon se kasvattaa tulevan projektin kokoa? Myös niiden ylläpitoon tarvitaan aikaa ja energiaa.

Sijaitseeko talo paikassa, joka on viihtyisä, ja josta käsin arki toimii? Kannattaa varmistaa millaisia suunnitelmia alueelle on. Loppuelämän hirsitalo ei välttämättä olekaan enää niin ihana, jos sen takapihalle nousee kerrostalo, tai vieressä kohisee vilkasliikenteinen tie. 

Rakenteellisetkin viat ovat korjattavissa

Ennen sisälle astumista kannattaa havainnoida talon ulkonäköä: onko perustuksissa murtumia, talo painunut tai katossa reikiä? Myös talon maastollista sijaintia kannattaa tutkailla. Jos se sijaitsee notkelmassa tai aivan kohonneen tien vieressä, virtaavat sade- ja sulamisvedet aina kohti taloa, eivätkä siitä poispäin.

Myös taloa ympäröivää kasvillisuutta kannattaa tutkailla kriittisesti. Joskus vieressä kasvavan puun juuret ovat saattaneet päästä levittäytymään perustusten alle aiheuttaen esimerkiksi murtumia. Ja aivan talon vieressä kasvavat tiheät puskat ja köynnöskasvit puolestaan saattavat estää kosteuden haihtumisen hengittäväksi tarkoitetussa rakenteessa.

Murtumien kohdalla pitää arvioida niiden syyt, sekä millaisia toimenpiteitä vaaditaan, jotta talon tilanne saadaan hallintaan seuraaviksi vuosikymmeniksi. Vesikaton paikkaus on yksinkertaista, mutta esimerkiksi vuotoveden kastelema hirsinurkka viiden metrin korkeudessa voi osoittautua kokoaan laajemmaksi haasteeksi.

Puutalo on aina korjattavissa, mutta lattia- tai kattorakenteissa olevien hirsien vaihto voi tarkoittaa suurempia avauksia kuin aluksi olisi saattanut aavistaa, ja tähän kannattaa varautua niin aikataulun kuin budjetinkin osalta.

Ulkonäkömuutokset saattavat vaatia erillistä lupaa

Myös ulkoseinän maalipintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hilseily tarkoittaa aina maalaustöitä ennemmin tai myöhemmin, mutta joskus silmämääräisesti ehjän maalipinnan allakin voi muhia yllätys. Jos väärä maali tai liian paksut maalikerrokset estävät talon luonnollisen hengittävyyden, kertyy kosteus väärään paikkaan, ja puu saattaa pahimmassa tapauksessa lahota maalin alla. Lateksimaalin kaavinta julkisivusta on hidas ja työläs työvaihe, mutta on välttämätöntä tehdä huolellisesti, jotta ulkoseinät pääsevät kunnolla kuivumaan.

Myös talon ulkomaalin värin vaihto on taajamissa luvanvarainen muutos. Kannattaa myös huomioida, että mahdollisessa paikallisen museon tai Museoviraston suojelemassa talossa on paljon rajoituksia sille, mitä talon ulkoasulle voi tehdä. 

Vanhaan taloon ja sen pihapiiriin saa ihastua. Jos olet kuitenkin epävarma siitä, millaista taloa olet ostamassa, niin kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen. Trähusin restaurointi- ja maalarimestari tulevat mielellään paikan päälle arvioimaan kohteita jo ostovaiheessa. Lisäksi Trä LKV on vanhoihin taloihin ja arvokiinteistöihin erikoistunut toimisto, jolla on tähän liittyvää erityisosaamista.

Seuraavassa osassa keskitymme talon sisäpuolella huomioitaviin asioihin.

Mietittääkö jokin vanhan talon ostamisessa? Voit kutsua restaurointi- ja/tai maalarimestarimme kanssasi arvioimaan potentiaalisen kotisi tulevia korjaustarpeita. Kysy lisää asiakasvastaavaltamme Taru Vihneeltä joko taru.vihne@trahus.fi tai 040 585 2220.V

1.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste