Tuulessa havisevaa haapaa löytyy hirsitaloista, lauteista ja kattopaanuista

Jopa 30 metrin korkeuteen kasvava haapa on tuttu näky esimerkiksi peltojen laidoilla sekä teiden vieressä. Poppelipuiden sukuun kuuluva vaalea puu on pehmeää ja joustavaa. Sitä käytetään paljon esimerkiksi saunojen lauteissa sekä huonekalujen valmistuksessa. Historiassa haapaa on käytetty esimerkiksi kattopaanujen tekoon, aidaksiin, päreisiin ja ruuhien tekoon. 

Metsähaapa eli haapa (Populus tremula) on nopeakasvuinen lehtipuu.

Metsähaapa eli haapa (Populus tremula) on nopeakasvuinen lehtipuu. Suomessa haapa on ainoa luontaisesti kasvava poppelisuvun puu, ja sitä kasvaa koko maassa. Haavasta tunnetaan meilläkin useita erilaisia muotoja kuten pylväshaapa, mattohaapa ja jättihaapa.Yksittäinen puu elää harvoin yli satavuotiaaksi, mutta sen juurakko voi olla tuhansiakin vuosia vanha. 

Haapa kasvaa tukkipuun mittoihin 30-40 vuoden iässä, ja on parhaimmillaan yli 30 metriä pitkä. Haapa ei ole tarkka kasvupaikan suhteen, mutta viihtyi parhaiten multavilla alueilla, kuten kangasmetsissä, lehdoissa ja rehevissä korvissa. Valonkipeä laji kestää hyvin hallaa ja pakkasia, mutta maistuu hyvin hirville, jäniksille ja myyrille. 

Kuivattu haapa ei väänny ja kestää ulkoilmaa

Haapa on vaaleaa, eivätkä pinta- ja sydänpuu erotu selvästi toisistaan. Se on pehmeää, joustavaa, tiivistä ja suorasyistä. Se tummuu herkästi pinnasta, mutta vaaleus säilyy sisemmissä kerroksissa. 

Haapa kasvaa tukkipuun mittoihin 30-40 vuoden iässä, ja on parhaimmillaan yli 30 metriä pitkä.

Tuore haapa lahoaa helposti, mutta kuivuttuaan säilyy hyvin ulkonakin. Kuivauksessa se kutistuu vähän ja vääntyilee helposti. Kerran kuivuttuaan se ei kuitenkaan enää vääntyile. 

Haavasta on valmistettu esimerkiksi aidaksia, päreitä ja ruuhia

Haapa on helppo työstää, mutta sen kiillotettavuus on huonoa. Puurakenteen nukkaisuus vaikeuttaa sen pintakäsittelyä. 

Poppelipuiden sukuun kuuluva vaalea puu on pehmeää ja joustavaa.

Haapa on perinteinen saunanlaudemateriaali. Toisin kun havupuista, siitä ei irtoa pihkaa, ja se ei myöskään johda lämpöä tai tikkuunnu. Haapaa käytetään myös hirsitalojen rakentamiseen, koska se patinoituu kauniin harmaaksi. Arvokkaimmassa käytössä haapa on tervattuna kirkkojen kattopaanuissa. 

Haapa on perinteinen saunanlaudemateriaali.

Haavasta valmistetaan myös huonekaluja, koriste- ja käyttöesineitä. Sen kuituominaisuudet pääsevät esille korkealaatuisen paperin valmistuksessa. Perinnekäytössä haapaa on käytetty mm. aidaksiin, päreisiin, hirsiin, tulitikkuihin sekä haapiohin eli haaparuuhiin. 

Artikkelissa on käytetty lähteenä restaurointimestarimme Jukka Mähösen, Fiskarin Laatupuun Kari Partasen sekä Pro Puun asiantuntemusta.Kuvat: Fiskarin Laatupuu & Trähus

1.4.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste