Skogshyddanin mittava projekti on viimein valmis

1907/13 valmistuneen, arkkitehti Harald Smedbergin ja rakennusmestari Vilho Lekmanin suunnitteleman hirsirakenteisen huvilan restaurointi Kauniaisten Kavallintiellä valmistui helmikuussa 2019.

Villa Skogshyddan eli Villa Ekberg sijaitsee Kauniaisissa.

Alun perin konttoripäällikkö Gustav Borinin pyöreistä hirsistä pystyttämän kesämökin osti vuonna1913 Fridolf Fredrik Ekberg. Samana vuonna mökki suurennettiin huvilaksi, joka palveli aina vuoteen 1942 asti Ekbergin Bulevardin leipomon yläpuolella talvet asuneen perheen kesäasuntona. Siitä juontaakin juurensa rakennuksen toinen nimi, Villa Ekberg. Ekbergit muuttivat pois keväällä 1987. Kauniaisten kaupunki oli ostanut kiinteistön edellisenä vuonna, ja se toimikin päiväkotikäytössä Metsämajan päiväkotina ihan viime vuosiin asti.

Kavallintien villassa toimi aiemmin päiväkoti.

Villa Skogshyddan edustaa kansallisromanttista tyyliä. Pääsisäänkäynti rakennettiin luultavasti 1920-luvulla uudelleen, ja sai silloin kansallistyylisen katon ja joonialaiset pylväät. Gallträsk-järvi on Kauniaisten helmi, ja arvioiden mukaan järvessä oli vielä 1950-luvulla 15 laituria ja useimpien näiden yhteydessä uimahuoneet. Vaikka järvi oli talosta pohjoiseen, rakennettiin kuisti ja ulkoilupaikka nimenomaan sen kunniaksi – ei talon eteläpuolelle aurinkoa silmällä pitäen.

Joonialaiset pylväät koristavat kuistia.

Rakennus on suojeltu asemakaavalla. Se on “kulttuurihistoriallisesti ja ympäristön kannalta arvokas rakennus. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus-, muutos- tai lisärakentamistöitä, jotka heikentävät rakennuksen historiallisia arvoja.”

Talo on täynnä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita yksityiskohtia.

Rakennukseen toteutettiin kolme asuntoa, joilla kaikilla on oma sisäänkäynti. Hirsirunko kunnostettiin perinteiseen tapaan. Eristeet ja pinnat toteutettiin hengittävin materiaalein. Päiväkotikäytön aikaiset ilmanvaihtokoneet ja putkistot purettiin, ja ilmanvaihto toteutettiin alkuperäisen mukaisesti painovoimaisena. Alkuperäiset, kunnostetut kakluunit ja ikkunat ovat tärkeä osa huvilan tunnelmaa. Julkisivut maalattiin perinteisellä pellavaöljymaalilla.

Ikkunat on entisöity Trähusin toimesta. Hirsi näkyy kauniisti Villa Skogshyddanissa

Kaakeliuunit kokivat myös uudistuksen.Villan kauniit yksityiskohdat. Villa Ekberg sisältä.

Lisää huvilasta ja sen vaiheista Kauniaisten Kaupungin Rakennusinventoinnin sekä Saatsi Arkkitehtien sivuilta.

Kuvat: Mikko Rajala

26.2.2019
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone


Jukka Mähönen, restaurointimestari
jukka.mahonen@trahus.fi
+358 40 844 8087

Taru Vihne, asiakasvastaava
taru.vihne@trahus.fi
+358 40 585 2220

Ota yhteyttä

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste

Tilaa TRÄ-uutiskirje

Haluatko kuulla lisää vanhoista taloista, perinteisistä rakennusmenetelmistä ja kestävästä asumisesta?

Please leave this field empty.Please leave this field empty.
Tietosuojaseloste